Εκδρομή Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδας – Αθήνας

Τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Παύλιανης, το φυσικό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού, καθώς και το πανέμορφο χωριό Αθανάσιο Διάκο.

Πληροφορίες κρατήσεις : τηλ : 6977706474 η στο Μάιλ του Συλλόγου .   karsanikanea@gmail.com

Παύλιανη

Κάτι λιγότερο από τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα, εκεί που ξεκινά ο υπέροχος Εθνικός Δρυμός Οίτης, βρίσκεται η Παύλιανη που για πολλά χρόνια ήταν το… μυστικό για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου. Το μυστικό πλέον έχει διαρρεύσει, αλλά η Παύλιανη παραμένει ένα ήσυχο, περιποιημένο, πεντακάθαρο και καλλιτεχνικό χωριό, που διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοί του.

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Παύλιανης, αποτελεί το φυσικό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού.

Το  χωριό επισκέπτονται όχι μόνο οι λάτρεις της πεζοπορίας, αλλά και οικογένειες. Τα δε πιτσιρίκια, ξετρελαίνονται.

Αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές, τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, μουσικές γέφυρες, τούνελ, μυστικά μονοπάτια με ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και οδηγίες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, καλούν τα μικρά παιδιά να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία στο Πάρκο και τους μεγάλους να ξαναγίνουν για λίγο παιδιά. Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές μικρές ή μεγάλες διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με μια πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, αλλά και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή 550 κιλών σιδήρου και ειδικών λαμών αλλά και 800 ωρών οικειοθελούς εργασίας, που παραπέμπει στο  Game Of Thrones και που πήρε σάρκα και οστά τον Απρίλιο του 2019.

Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες όμως δεν σταματούν στο φυσικό Πάρκο και τις πεζοπορίες. Περπατώντας στα στενά της Άνω Παύλιανης, θα συναντήσετε  πολλές ζωγραφιές και έξυπνα σκίτσα που έχουν δώσει νέα ζωή και νόημα σε τοίχους, κάδους σκουπιδιών και εγκαταλελειμμένα σπίτια ,τα οποία με καλαίσθητες  τεχνικές  παρεμβάσεις , μετατρέπουν  τη βόλτα στο χωριό σε ένα διαδραστικό καλλιτεχνικό μονοπάτι.

Αθανάσιος Διάκος

Ο Αθανάσιος Διάκος, μέχρι το 1959 ονομαζόταν Άνω Μουσουνίτσα. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων στην καρδιά της Ρούμελης.

Από τον Αθανάσιο Διάκο καταγόταν ο πατέρας του ήρωα της επανάστασης του 1821 Αθανασίου Διάκου, αν και αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί.

Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο ανδριάντας του ήρωα .

Στον Αθανάσιο Διάκο υπάρχει από το 2009 Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του χωριού.

Σχολιάστε