Απάντηση της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Σύγχρονη Λευκάδα» στην ανοιχτή επιστολή για τα προβλήματα της ορεινής Λευκάδας (Επιστολή Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδος-Αθήνας)

Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Καρσάνων Αττικής,

Η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση «Σύγχρονη Λευκάδα» όρισε από την ιδρυτική της διακήρυξη έξι δημοτικούς στόχους, με γνώμονα τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά μας και το όραμα για τον τόπο μας. Ένα όραμα που συνοψίστηκε σε δυο προτάσεις: «Να εξελίξουμε τον τόπο μας σε ένα μέρος φιλικό προς τον άνθρωπο, ένα μέρος για να ζεις. Να μετατρέψουμε τη Λευκάδα σε Πράσινο νησί, το νησί της Ποιότητας και του Πολιτισμού».

Σε αυτούς τους στόχους δηλώσαμε εξαρχής την πρόθεσή μας να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το δήμο καθώς είναι υπαρκτή η ερήμωση και η αποδυνάμωση της ορεινής Λευκάδας. Πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να παρθούν αποφάσεις και να προχωρήσουμε σε ενέργειες που θα αντιστρέψουν τη φθίνουσα πορεία αυτού του πανέμορφου τόπου.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα ζητήματα της καθημερινότητας προτείνουμε στις περιοχές Καρυάς και Σφακιωτών να υπάρχουν μόνιμα δυο εργάτες και δυο μηχανήματα για να μπορούν να γίνονται οι απαραίτητες καθημερινές παρεμβάσεις. Προτείνουμε την ανάπτυξη δικτύου προσβασιμότητας με τα ορεινά χωριά μέσω της αποκατάστασης του δρόμου της Λαγκάδας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.

Στις προθέσεις μας είναι και η οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης του νερού με την άμεση εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και μελέτης τιμολόγησης για τη δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λευκάδας.

Επιπροσθέτως, προτείνουμε υπηρεσίες που εξυπηρετούν άμεσα τον δημότη που βρίσκεται στα χωριά, όπως η γραμμή εξυπηρέτησης του δημότη, η δωρεάν παροχή υπηρεσιών τηλεειδοποίησης-τηλεϊατρικής για μοναχικά και ηλικιωμένα άτομα, ΑμεΑ και άτομα με επείγουσες ιατρικές ανάγκες.

Με αιχμή του δόρατος τον τουρισμό και την γαλάζια ανάπτυξη, απαιτείται η ταυτόχρονη διάχυση των ωφελειών που απορρέουν από αυτά, στην ενδοχώρα της Λευκάδας. Προτείναμε και αναδείξαμε μια σειρά εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο περιπατητικός και ο θρησκευτικός τουρισμός, αξιοποιώντας την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου, τα παλιά μονοπάτια και τα μνημεία της περιοχής. Επιπλέον, βούλησή μας είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των πρώην αμερικανικών βάσεων στην Εγκλουβή.

Προτεραιότητά μας είναι η άμεση συνεργασία με τα πολιτιστικά σωματεία της περιοχής για να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου. Στοχεύουμε στην αξιοποίηση και δημιουργία πολιτιστικών χώρων, όπως το κτήριο του Απόλλωνα και το εγκαταλελειμμένο κτήριο του νέου δημαρχείου Σφακιωτών. Στις προθέσεις μας είναι η ανάδειξη και σύνδεση των τοπικών βιβλιοθηκών, όπως η εγκαταλελειμμένη εδώ και πολλά χρόνια τοπική βιβλιοθήκη της Καρυάς, «Ιωάννης Δουβίτσας» και η προσωπική βιβλιοθήκη Βησσαρίωνα Σταύρακα.

Όσον αφορά το σοβαρό ζήτημα των ανεπιτήρητων ζώων και μετά από μια σειρά επαφών του επικεφαλής με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκρίνουμε την αναγκαιότητα όσοι αποτελούν μέρος του προβλήματος να αποτελέσουν και μέρος της λύσης, μέσω συνεργασιών που θα προωθηθούν από την πολιτική βούληση του επόμενου δημάρχου και των δυνατοτήτων που θα έχει ο δήμος προχωρώντας στην άμεση δημιουργία σταβλικής εγκατάστασης. Στόχος μας η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η διασύνδεση με τον τριτογενή μέσω της ανάδειξης τοπικών προϊόντων, όπως τα λαθύρια Καρυάς, οι φακές Εγκλουβής, το εξαιρετικό κρασί της περιοχής.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s