Δήμος Λευκάδας : Νερό παγκόσμια ημέρα

παγκόσμια ημέρα δημόσιο αγαθό ανθρώπινο δικαίωμα πηγή ζωής

Κι όμως: Το 1/6 του πληθυσμού της γης δεν έχει πρόσβαση σε υδάτινες πηγές/ 1,1 δις. άνθρωποι στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής/ 400 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου στερούνται ακόμα και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν/ 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα/ 300 σημεία σε όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Λευκάδα το νησί διαθέτει:

πληθώρα σημείων υδροληψίας καλής ποιότητας νερού, το οποίο μαζί με το νερό των πηγών Αγίου Γεωργίου, διαχειρίζεται ο δήμος σε ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο δίκτυο ύδρευσης, ανομοιογενές και κατά τόπους άναρχο. Παρά τις συνεχείς βελτιώσεις παρουσιάζει ορισμένες απώλειες και μικρό, σχετικά, αριθμό παρανόμων συνδέσεων, η λειτουργία του συνεχίζεται με στοχευμένες παρεμβάσεις βελτίωσης. Τα τελευταία χρόνια με τα έργα υποδομών στην ύδρευση αντικαταστάθηκαν ή τοποθετήθηκαν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα αγωγών δικτύων, ανακατασκευάστηκαν αντλιοστάσια και αντλητικά συγκροτήματα γεωτρήσεων. Οι προϋπολογισμοί αυτών των έργων καθώς και όσων έχουν μελετηθεί και ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα υπερβαίνουν τα 7.000.000€.

Απαιτείται
ακόμη κοινός αγώνας

για να συνεχίσουμε την αντιστροφή μιας κατάστασης προβληματικής σε αρκετά σημεία του νησιού που έχει συσσωρεύσει λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες ετών.

Οι πολίτες πρέπει να σεβαστούν το νερό.

Κυρίως κατά τους μήνες της έντονης τουριστικής δραστηριότητας, που οι ανάγκες είναι αυξημένες και οι θερμοκρασίες υψηλές πρέπει να περιορίσουμε τη σπατάλη.

ιδιαίτερα

  • Οικονομία στο νερό που χρησιμοποιείται για πλύσιμο αυτοκινήτων και σκαφών- για να διαβρέχονται δρόμοι και αυλές σπιτιών.
  • Εξοικονόμηση του νερού από το αλόγιστο πότισμα κήπων και δένδρων, με προγραμματισμό και περιορισμό της διάρκειας ποτίσματος.
  • Προσπάθεια μείωσης του καταναλισκόμενου νερού για πλήρωση των δεξαμενών κολύμβησης με τη χρήση χημικών μέσων καθαρισμού.
  • Οικονομία στο νερό άρδευσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η οικονομία στο στην άρδευση κατά 20% επιφέρει οικονομία στο συνολικό νερό κατά 16,8%.

Ανάλογες δραστηριότητες να γίνονται τις νυχτερινές ώρες.

Ο δήμος, ως οφείλει, συνεχώς αναβαθμίζει το δίκτυό του και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.

  • Γίνεται καταγραφή και χαρακτηρισμός του δικτύου καθώς επίσης των αντλιοστασίων και των δεξαμενών, με παράλληλη προσπάθεια ομογενοποίησής τους.
  • Έχουμε κάνει διακανονισμό των χρεών του Συνδέσμου στη ΔΕΗ, καθώς και των Δήμων – μελών προς τον Σύνδεσμο, με την βεβαίωσή τους και την καταβολή τους σε δόσεις.
  • Έγινε εξορθολογισμός σε πλευρές της τιμολογιακής πολιτικής (ενιαίο πάγιο, κλιμάκωση σε όλες τις Δ.Ε. κ.α.) και θεσπίστηκε το κοινωνικό τιμολόγιο.
  • Οργανώθηκε το σύστημα μετρήσεων υδρομέτρων: μέχρι το 2018 τα έσοδα από το τέλος ύδρευσης αυξήθηκαν κατά 54% σε σχέση με το 2015. Προετοιμάζεται τοποθέτηση συστημάτων τηλεμετρίας ώστε να είναι αποδοτική η συλλογή πληροφοριών και άμεσων επεμβάσεων όπου απαιτείται.
  • Δίνεται αγώνας ενάντια στις παράνομες συνδέσεις με αυτοψίες υπαλλήλων και αιρετών/ με ενημέρωση – ειδοποίηση των ιδιοκτητών και τελική επιβολή προστίμων. Ο Δήμος μας προχωρά σε διοικητικές πράξεις κλήσης παράνομων καταναλωτών σε τιμολόγηση. Επίσης έχουμε κατ’ επανάληψη προβεί σε διακοπές υδροδότησης σε καταναλωτές προκειμένου να εναρμονιστούν με τις διατάξεις του κανονισμού ύδρευσης.
  • Πραγματοποιείται μια σειρά αντικαταστάσεων φθαρμένων τμημάτων στα δίκτυα ή επεκτάσεις τους και ενισχύεται ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός αντλιοστασίων, δεξαμενών και γεωτρήσεων

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αποτελεί κληρονομιά,
πρέπει να προστατεύεται και να έχει κατάλληλη μεταχείριση.

22 Μαρτίου 2019
Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό
Προστατεύουμε το Νερό Κάθε Μέρα

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s