Γράφει η Όλγα Σταύρακα – Μιχαήλ
Βιογραφικό.
Η Σοφία Καλογεροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Aπόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος ( Pierce College). Πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στο στούντιο όπερας της Βιέννης. Την περίοδο 1976-1977 εμφανίστηκε ως σολίστ στην όπερα της Βιέννης. Είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος και έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. ( Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Σουηδία, Ελβετία,Ισραήλ, Τουρκία, ΗΠΑ), καθώς και ομαδικές. Είναι παντρεμένη με τον συνθέτη – μουσικολόγο Τάκη Καλογερόπουλο και έχει δύο κόρες, την Διώνη και την Δάφνη. Μεγάλο μέρος του χρόνου της κατοικεί στον Αλέξανδρο Λευκάδας.
Η Σοφία Καλογεροπούλου, η Ελληνίδα ζωγράφος με την διεθνή ακτινοβολία, είναι ο πιο γοητευτικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Όταν ακούς την Σοφία, δεν θέλεις να σταματήσει να μιλάει για την όπερα, την ζωγραφική, την ελληνική μυθολογία και ιστορία, για τον Αριστοφάνη, την μουσική, τις πηγές της έμπνευσης της. Tο μεγαλείο της ζωγραφικής της είναι το ταξίδι στο οποίο σε παρασέρνει και σε κάνει να ζεις ταυτόχρονα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Σοφία, η πρόσφατη έκθεση σου στην Κωνσταντινούπολη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, έχει τίτλο «Γέφυρες». Τι υποδηλώνει αυτός ο τίτλος;
Η έκθεση έγινε μαζί με την Hatice Kumbaraci Gürsöz, γιατί και οι δύο πιστεύουμε ότι η τέχνη είναι το ασφαλέστερο όχημα για την ενδυνάμωση της φιλίας μεταξύ των λαών και την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ τους.

Τι είναι για σένα η Κωνσταντινούπολη;
Η Βασιλεύουσα είναι η πόλη που κατέκτησε τους κατακτητές της πάντα και που κανείς δεν μπόρεσε να την τιθασεύσει, από την εποχή της ίδρυσης της από τον Βύζαντα τον Μεγαρέα μέχρι σήμερα.
Ένα μεγάλο μέρος της ζωγραφικής σου πηγάζει από μουσική θεματολογία. Αυτό έχει σχέση με το παρελθόν σου;
Προφανώς και έχει, γιατί ο καθένας εκφράζει την προσωπική του αλήθεια και ένα μέρος του εαυτού μου εκφράζεται με την μουσική. Μάλιστα σε πολλές εκθέσεις λέω, φέρτε μου ένα αναλόγιο και απαντούν, καβαλέτο; Και αν με ρωτήσει κανείς απότομα μπορεί να του απαντήσω ότι είμαι μουσικός.
Είσαι naif ζωγράφος. Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος και πως «βλέπει» ο κόσμος την naif ζωγραφική;
Η naif ζωγραφική, που παραδόξως ονομάζεται «σχολή», παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δάσκαλοι, είναι το καλλιτεχνικό όνομα των αυτοδίδακτων εικαστικών που λέγονται και «ζωγράφοι της Κυριακής» γιατί παλαιότερα είχαν και άλλα επαγγέλματα, οπότε δημιουργούσαν τις Κυριακές που είχαν ελεύθερο χρόνο. Ανατρέχοντας στην ιστορία, ο μεγαλύτερος Έλληνας naif είναι αδιαφιλονίκητα ο Θεόφιλος, που ούτως ή αλλιώς βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής ζωγραφικής. Επίσης ο εικονογράφος του Μακρυγιάννη, ο Π. Ζωγράφος είναι εξέχουσα μορφή της ελληνικής naif ζωγραφικής. Η λέξη naif προέρχεται από το λατινικό nativus που σημαίνει αυθόρμητος, εκ γενετής, φυσικός. Ο όρος καθιερώθηκε το 1906 από τον Πικάσο για τον Ρουσσώ έναν από τους πιο διάσημους αφελείς καλλιτέχνες. Στην Αμερική η μεγάλη ζωγράφος Granma Moses, είναι ιδιαίτερα αγαπητή και έργα της κοσμούν τα μεγάλα αμερικανικά μουσεία και όχι μόνο. Ο κόσμος όταν η naif ζωγραφική είναι αυθεντική και όχι διακοσμητική, την αγαπάει και έχει φανατικούς συλλέκτες, όπως τον κορυφαίο Καναδοεβραίο συλλέκτη Tannenbaum ο οποίος διαθέτει την σημαντικότερη συλλογή στο κόσμο.

Η πολιτεία βοηθάει στην προβολή της τέχνης;
Όχι όσο θα έπρεπε. Και αυτό αφορά σε όλους τους τομείς της τέχνης, μουσική, ζωγραφική κλπ.
Πριν περάσουμε σε πιο προσωπικές ερωτήσεις, ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;
Αν μπορεί κανείς να κάνει σχέδια για το μέλλον, η επόμενη έκθεση θα έχει θέμα την ελληνική μουσική από τον Όμηρο μέχρι σήμερα, με λήμματα από το λεξικό του Τάκη Καλογερόπουλου » Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής «.Πιο συγκεκριμένα με έργα συνθετών συμφωνικής μουσικής, όπερας, ακόμα βυζαντινής και δημοτικής μουσικής, όπως και λαϊκής. Συνθετών και έργων όχι τόσο προβεβλημένων όσο τους αξίζει.
Ποιος είναι ο τρόπος που οργανώνεις το χάος της καλλιτεχνικής δημιουργίας; Είσαι μεθοδική;
Όχι, με διασκεδάζει η τυχαιότητα του χάους.

Θα μπορούσες να εκφραστείς μόνο μέσα από την καλλιτεχνική σου δραστηριότητα;
Όχι βέβαια. Είμαι του καφενείου, της ταβέρνας, της παρέας, της Λευκάδας.
Ποιο είναι το χάρισμα που σε κάνει τόσο αγαπητή στις φιλικές σου σχέσεις που πολλές είναι σχέσεις ζωής;
Ευχαριστώ. Αλλά μάλλον πρέπει να ρωτήσεις τους φίλους μας.
Ποια είναι η εικόνα, τι είναι αυτό στο οποίο καταφεύγεις για να αντλήσεις δύναμη. Ποια είναι η στιγμή της ζωής σου;
Η στιγμή της ζωής μου είναι η αλήθεια σε όλες τις εκφράσεις και η προσπάθεια επιλογής του θετικού. Αντλώ δύναμη απ’ τον πρωταρχικό μου ρόλο που είναι μαμά.

Περνάς μεγάλο μέρος της ζωής σου στην Λευκάδα. Πως ξεκίνησε αυτός ο έρωτας και η απόφαση να γίνεις σχεδόν μόνιμη κάτοικος του νησιού.
Υπέροχες απόκριες στην Καρυά, με την ιστορική μεταμφίεση μας στον αποκριάτικο χορό του Απόλλωνα. Εκεί ερωτεύτηκα την Καρυά , την ορεινή Λευκάδα και έγινα σχεδόν μόνιμη κάτοικος του Αλέξανδρου, όπου και ζωγραφίζω το μεγαλύτερο διάστημα.
Σοφία σε ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας – συνέντευξη για τα “Καρσάνικα Νέα” , την ηλεκτρονική εφημερίδα του συλλόγου Καρσάνων Λευκάδος -Αθήνας
Και εγώ ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στους σκοπούς του συλλόγου μας.