Αναχώρηση από την πλατεία Καραϊσκάκη στις 7.30πμ
Σταματάμε για καφέ στο Ναύπλιο και επισκεπτόμαστε την Αγία Μονή.Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε την Πυραμίδα του Ελληνικού και καταλήγουμε στο Κεφαλάρι .Βλέπουμε την Παναγία την Κεφαλαριώτισα και όσοι θέλουν το Λαογραφικό Μουσείο.
Φαγητό στο Κεφαλάρι με πολύ χρόνο για διασκέδαση και χορό.
Αγία Μονή
Χρονολογείται από τα μέσα του 12ου αιώνα. Αποτελεί ένα από τα λιγοστά καλοδιατηρημένα δείγματα βυζαντινού ναού.
Για ένα διάστημα λειτούργησε ως αντρικό μοναστήρι. Σήμερα είναι γυναικείο μοναστήρι με περίπου δέκα μοναχές.
Έξω από τον περίβολο της Μονής υπάρχει μια πηγή. Πολλοί συγγραφείς την ταυτίζουν με την αρχαία Κάναθο πηγή, για την οποία κάνει λόγο τον 2ο αιώνα μΧ ο Παυσανίας.
Σύμφωνα με τον μύθο σε αυτήν λουζόταν κάθε χρόνο η θεά Ήρα για να αποκτά και πάλι την χαμένη της νιότη και την παρθενία της.


Πυραμίδα Ελληνικού
Βρίσκεται κοντά στις πηγές του Ερασίνου ποταμού ( σημερινό Κεφαλάρι ) και πάνω στην κύρια οδική αρτηρία που κατά την αρχαιότητα οδηγούσε από το Άργος προς την Τεγέα. Υπήρχε μυστήριο για την χρονολόγηση της και τον προσδιορισμό της χρήσης της .
Ο αρχαιολόγος Λυριτζής μετά από ανασκαφές που έκανε το 1991 την τοποθετεί στην 3η χιλιετία. Το υπουργείο Πολιτισμού την χρονολογεί στα τέλη του 4ου π.Χ αιώνα.
Για την πιθανή χρήση του έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες π.χ ότι χρησίμευε ως Τύμβος ( τάφος ) , οχυρό ή φρυκτωρία ( σύστημα επικοινωνίας μέσω αναμμένων πυρσών ).
Ο Παυσανίας στα Κορινθιακά αναφέρει ότι το οικοδόμημα μοιάζει με πυραμίδα και έχει απεικονισμένες ανάγλυφες ασπίδες του σχήματος των αργολικών ασπίδων.
Εκεί είχε πολεμήσει ο Προίτος εναντίον του αδερφού του Ακρισίου για την βασιλεία και ο αγώνας κρίθηκε ισόπαλος.
Λένε πως τότε πρώτη φορά συγκρούστηκαν οπλισμένοι με ασπίδες και οι ίδιοι και το στράτευμα τους.
Κατά την εποχή του Παυσανία το οικοδόμημα θεωρείτο κατά τον ίδιο τάφος ( Τύμβος) των πολιτών και συγγενών που έπεσαν στη μάχη πολεμώντας για την εξουσία. Χαρακτηριστικό της παλαιότητας της κατασκευής σύμφωνα με τον Παυσανία, είναι ότι πρώτη φορά τότε είχαν χρησιμοποιηθεί ασπίδες σε μάχη.

Παναγία Κεφαλαριώτισα
Είναι χτισμένη πάνω από τις πηγές του Ερασίνου ποταμού ( στην αρχαιότητα ονομαζόταν Στύμφαλος).
Χτίστηκε το 1634 όπου πιθανολογείται και η εύρεση της εικόνας. Το 1918 καταστράφηκε από πυρκαγιά εξ αιτίας μιας κρυμμένης μπαρουταποθήκης στις φυλλωσιές της περιοχής.
Η εκκλησία αναστηλώθηκε το 1928 από μετανάστες Αργείους.
Δίπλα στην εκκλησία υπάρχει σπηλιά που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Η στέγη της θυμίζει στέγη καθεδρικού ναού.
Διασχίζοντας το σπήλαιο βρίσκουμε τοποθετημένες περιμετρικά παλιές εικόνες διάφορων αγίων.



Το Λαογραφικό Μουσείο έχει τρία τμήματα.
Μουσείο νερού και υδροκίνησης
Μουσείο Λαογραφίας
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Όλγα Σταύρακα-Μιχαήλ