ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Του Κωνσταντίνου Κατωπόδη

Πάνω από την Καρυά, στους πρόποδες του όρους Ελάτη και σε υψόμετρο 650 μέτρων, μέσα σε πεύκα, κυπαρίσσια, βελανιδιές, θάμνους και φρύγανα, βρίσκεται εδώ και πολλούς αιώνες το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου.

Υπήρχε παλιά ένας θρύλος στην Καρυά που έλεγε ότι το εκκλησάκι το έχτισε ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος , ο αυτοκράτορας (1405 – 1453) (1). Πιθανότερο όμως είναι να χτίστηκε μετά το 1700 (2). Είναι ρυθμού Βασιλικής και οι εικόνες του τέμπλου του έχουν κατασκευαστεί στο Άγιο Όρος. Πρόκειται για κτητορικό εκκλησάκι που ανήκει στις οικογένειες Κοψιδά (Ανάλατου). Η μαρμάρινη πινακίδα στον εξωτερικό τοίχο του ναού, μας πληροφορεί ότι ανακατασκευάστηκε το 1960 –1964. Η καμπάνα του, που πριν ήταν κρεμασμένη σε μια βελανιδιά στα ανατολικά του ναού, το 2015 τοποθετήθηκε δυτικά σε νεόκτιστο πέτρινο καμπαναριό.

Παλιότερα, η πρόσβαση στο ξωκλήσι γινόταν μόνο με τα πόδια από δυο στενά μονοπάτια, το ένα από την Καρυά περνώντας από τις τοποθεσίες Ψίλιθρα και Τρίφτης, και το άλλο από τον οικισμό των Ρεκατσινάτων προχωρώντας βόρεια. Σήμερα η πρόσβαση γίνεται είτε με τα πόδια από περιπατητικό μονοπάτι που περνάει από τον εγκαταλελειμμένο πια οικισμό των Ρεκατσινάτων, είτε με αυτοκίνητο από τα Ρεκατσινάτα ή από το δρόμο προς την αεροπορική βάση.

Η θέα από τον προαύλιο χώρο του ναΐσκου είναι εκπληκτική! Προς το νότο είναι ορατό το πάνω μέρος της Καρυάς, τα Ρεκατσινάτα και ο Μεγάλος Βαθύλακος, ενώ ανατολικά φαίνεται το μεγαλύτερο μέρος της Καρυάς και το Λιβάδι.

Στο ξωκλήσι τελείται κάθε χρόνο Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 21 Μαΐου.

Πηγές:

(1) Λαογραφικά Σύμμεικτα Λευκάδας, Πανταζή Κοντομίχη, Εκδόσεις Γρηγόρη 1995

(2) karyalefkadas.blogspot.com/2014/03/blog-post_10.html

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s