Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρυάς Σπύρος Κατωπόδης στον Prisma 91,6

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρυάς Σπύρος Κατωπόδης.

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την βούληση της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει ένα νέο studio στην Λευκάδα για το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό Καρυάς, ανέφερε πως υπήρξε μία συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου, εκεί διαβάστηκε το υπόμνημα που απέστειλε ο δήμαρχος Λευκάδας, έγινε μία συζήτηση και αντήλλαξαν απόψεις.

“Ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Καρυάς δημιουργήθηκε από εθελοντές  κατοίκους Καρυάς και εκτός από την χρηματοδότηση της τοπικής κοινότητας, βασίστηκε σε χρηματοδότηση εθελοντών, ωστόσο δεν έχω τις λεπτομέρειες για να τις αναφέρω.

Ξεκίνησε ως μουσικός σταθμός, αναφερόταν στην κουλτούρα της Καρυάς και γενικότερα της ορεινής Λευκάδας, που όπως γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ξεχασμένη.

Στην συνέχεια μετά την ενοποίηση των δήμων προχώρησε με αυτούς τους ρυθμούς και ως τότε όλες τις εκπομπές έβγαιναν από εθελοντές, κανείς δεν πληρωνόταν και προσπαθούσαν να αναδείξουν την ορεινή Λευκάδα.

Σήμερα που ο Δήμος είναι Καλλικρατικός έχει γίνει δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Λευκάδος και όλη αυτή η ιστορία του ραδιοφώνου είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στους κατοίκους του χωριού.

Είμαστε πολλοί αυτοί που περάσαμε από τον ραδιοφωνικό σταθμό κάνοντας εκπομπή είτε με τραγούδια είτε με πολιτιστικά δρώμενα και έχουμε δικαίωμα να πούμε την άποψή μας, για το τι θα γίνει με τον ραδιοφωνικό σταθμό.

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες κόντρες, δεν είμαστε στα άρματα όπως αναφέρατε νωρίτερα, έγιναν κάποιες συζητήσεις, έγινε μία πρώτη φάση αναφορικά με αυτά που ζητάει ο Δήμος Λευκάδας, θα κουβεντιάσουμε και πάλι σαν τοπικό συμβούλιο να καταλήξουμε στο τι χρειάζεται το ραδιόφωνο, αν και όπως γνωρίζετε η γνώμη μας είναι συμβουλευτική, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τίποτα, τον σημαντικό ρόλο θα τον παίξει το δημοτικό συμβούλιο.

Είμαι σίγουρος πως θα βρεθεί η φόρμουλα για  αυτές τις μετακομίσεις αν γίνουν  και με τον τρόπο που θα γίνουν.

Είναι σημαντικό να πούμε πως ένα ραδιόφωνο που φτιάχτηκε από την τοπική κοινότητα Καρυάς, έχει μεγάλη σημασία να δούμε τι θα έχει τοπική κοινότητα αυτό το ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς πρέπει να μείνει λίγο ένα αίσθημα ικανοποίησης, των συμπολιτών μας που πάλεψαν για αυτόν τον ραδιοφωνικό σταθμό.”

Στην επισήμανση ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός παραμένει ανενεργός για πάρα πολλά χρόνια, ο κύριος Κατωπόδης είπε ότι αυτό συμβαίνει από τη στιγμή που ο σταθμός, ανήκει στον Δήμο Λευκάδας, καθώς πριν από τον Δήμο Λευκάδος λειτουργούσε σε πολύ καλύτερη μορφή και παρατήθηκε από τη στιγμή που ξεκίνησε ο Καλλικράτης.

Για την αναβάθμιση του ραδιοφώνου συζητήσαμε στις 10 Αυγούστου, σε σύσκεψη που είχαμε με το Δήμαρχο Λευκάδας, επισημαίνοντας την ανάγκη για αναβάθμιση, με τον δήμαρχο να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει το θέμα της αναβάθμισης και θα ενημερωνόμαστε για αυτό.

Έτυχε να το μάθει πρώτα η Σεβαστή Ρεκατσίνα Κωνσταντίνα και στην συνέχεια εμείς.

Πέρα από όλα αυτά το τοπικό συμβούλιο Καρυάς και οι πολίτες του χωριού ενημερώθηκαν σήμερα με βάση το υπόμνημα που έστειλε ο δήμος, προφανώς θα γίνουν διαβουλεύσεις θα καλέσουμε τον δήμαρχο από κοντά μαζί με τον υπεύθυνο του ραδιοφωνικού σταθμού και φαντάζομαι ότι θα ενημερωθούμε καλύτερα, ωστόσο όπως και να χει η δουλειά είμαστε σίγουροι ότι το ραδιόφωνο θα πάει καλύτερα από την κατάσταση που είναι σήμερα.

Όπως σας είπα και νωρίτερα η συζήτηση για το δημοτικό ραδιόφωνο είχε ξεκινήσει νωρίτερα από τις 10 Αυγούστου, προφανώς δεν πρόφτασε να έχει έρθει το υπόμνημα σε μας, καθώς τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την ερώτηση της κυρίας Κωνσταντινίδη στο δημοτικό συμβούλιο.”

Αναφερόμενος στα έργα που έχουν γίνει στην Λευκάδα και συγκεκριμένα στο δρόμο της Λαγκάδας, Κατωπόδης είπε πως είναι θετικό που ο δρόμος άνοιξε, καθώς είναι θετικό που χρηματοδοτήθηκε το δημοτικό κτίριο Απόλλων και πλέον έχει ανάδοχο και μάλιστα με 285.000 από ίδιους πόρους.

Επίσης είναι θετικό πώς μάθαμε πρόσφατα πως η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας της Καρυάς έχει ολοκληρωθεί και θα περάσει η οικονομική επιτροπή, είναι θετικό επίσης πως δύο με τρία έργα από το περσινό τεχνικό πρόγραμμα έχουν δρομολογηθεί, έχουν περάσει οικονομική επιτροπή και πάνε για αναδόχους όλα αυτά είναι θετικά.

Όντως γίνεται μία προσπάθεια και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι και γενικότερα τα προηγούμενα χρόνια. Η ουσία όμως είναι μία πως η ορεινή Λευκάδα χρειάζεται περισσότερα πράγματα στην οδοποιία, την καθαριότητα, δεν μπορούμε ότι δεν έχουμε σκουπιδιάρα για να μαζεύουμε τα σκουπίδια, αλλά δεν έχουμε ένα μόνιμο συνεργείο στη δημοτική ενότητα Καρυάς ή Σφακιωτών, που γνωρίζω, για να μπορέσουν οι προέδροι να καθαρίσουν τους δρόμους, τα φύλλα από την πλατεία, οπότε αναγκαζόμαστε να έρχονται δύο εργάτες από τη Λευκάδα, το ένα μεροκάματο από τα δύο το θέλουμε στο να έρθουν και να επιστρέψουν μαζί με τα καύσιμα, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μεροκάματο και αυτό να έχει πληρωθεί διπλά.

Πρέπει πάση θυσία να υπάρξει μία οργάνωση σε αυτό το θέμα και το είχαμε πει με τον δήμαρχο κύριο Καλό, του το επαναλαμβάνω συνέχεια γιατί έχω άριστη σχέση και μιλάω μαζί του και πρέπει τα πράγματα να μπουν σε μία άλλη βάση, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Δημοτική Ενότητα χωρίς δύο μόνιμα άτομα για να καθαρίζουν τους δρόμους, να μπορεί να μαζέψει δυο σκουπίδια, να καθαρίσει έναν τοίχο με χορτάρια.”

Σχετικά με το δελτίο τύπου του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά και την δρομολόγηση της λιμνοδεξαμενής της Εγκλουβής, ο κύριος Κατωπόδης αναφέρθηκε στην λιμνοδεξαμενή Καρυάς.

“Η λιμνοδεξαμενή Καρυάς, αφέθηκε στη μοίρα της, έχει λεηλατηθεί, δεν υπάρχει πλέον ο εξοπλισμός.

Όντως ο βουλευτής Λευκάδας μας επισκέφτηκε, ήρθε τεχνικός του Υπουργείου και επισκέφτηκε την δεξαμενή και τα αντλιοστάσια, στις προφορικές κουβέντες που είχαμε και από τον υπεύθυνο του Υπουργείου και από τον κύριο Καββαδά, ειπώθηκε πως δεν μιλάμε για ένα τεράστιο οικονομικό κόστος, μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και να φτιαχτεί και η λιμνοδεξαμενή Καρυάς.

Βέβαια να ξεκαθαρίσουμε κάτι, δεν γνωρίζω πώς φτιάχτηκε η συγκεκριμένη λιμνοδεξαμενή, εάν όμως δεν αποξηρανθεί ο κάμπος, δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της.

Από τη στιγμή που αυτή τη στιγμή που μιλάμε όλος ο Κάμπος είναι μία λιμνοδεξαμενή, τι χρήση θα έχει μόνο για τέσσερις μήνες το καλοκαίρι;

Αυτό έθεσα στον βουλευτή Λευκάδας ως Πρόεδρος κοινότητας, που για μένα είναι το σημαντικότερο, μακάρι να καταφέρει ο βουλευτής να καταφέρει κάτι, γιατί αυτό το έκτρωμα μόνο προβλήματα δημιουργεί στην δική μας περιοχή, αλλά και τη γύρω, ευτυχώς ανοίξαμε τις βάνες και δεν κρατάει πολύ νερό μέσα για να λιγοστέψουν τα κουνούπια.”

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Κατωπόδης υπογράμμισε πως δεν είναι πρόθεση του να μειωθεί καμία προσπάθεια ούτε της τωρινής Δημοτικής Αρχής, αλλά ούτε της προηγούμενης για όσα έχουν γίνει στην ορεινή Λευκάδα, το θέμα όμως είναι να οργανωθούμε για να μπορούμε να πάμε προς το καλύτερο.

“Δεν λέω ότι δεν γίνεται η δουλειά μας αλλά μπορεί να γίνει ακόμα πολύ πιο εύκολα, το προηγούμενο εξάμηνο είχα έναν εργάτη ο οποίος ήταν με σύμβαση έργου και ήταν από την Καρυά, με την υπηρεσία του δήμου να θεωρεί πώς είναι χρήσιμο να εξυπηρετήσει το χωριό. Για έξι μήνες δεν ενόχλησα την υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου του δήμου Λευκάδας, γιατί αυτός ο εργάτης εξυπηρετούσε τόσο την Καρυά, την Εγκλουβή, μέχρι και στους Πηγαδησάνους.

Θέλω με αυτό να πω πως τα προβλήματά μας λύθηκαν μέσα στο καλοκαίρι και αρχές χειμώνα με έναν εργάτη που είχε εξάμηνη σύμβαση, αυτό εννοώ.”

Σχετικά με τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα ο Πρόεδρος τοπικής κοινότητας επιβεβαίωσε αυτό που είπε ο αντιδήμαρχος κ. Ζουριδάκης ότι ήταν πολύ μεγάλο το ποσοστό ανεπιτήρητων του πιάστηκαν, δεν ξέρω αν ήταν το 90%, αλλά ήταν το 90% στην τελευταία ημέρα που έπιασαν τα τελευταία μοσχάρια.

Σήμερα δεν ισχύει αυτό το ποσοστό, καθώς πλέον έχουν αναπαραχθεί στην πορεία κάποια, το θέμα είναι κάθε χρόνο να υπάρχουν χρήματα για να μαζεύουμε κάποια μοσχάρια μέχρι να τα εξαφανίσουμε.

10 μοσχάρια να μην μαζευτούν του χρόνου θα είναι τα διπλάσια η τριπλάσια την επόμενη χρονιά.

Η χρηματοδότηση υπάρχει, φέτος είναι 40.000, από 70.000, όμως θεωρώ πως ήταν τεράστιο το βήμα της Δημοτικής Αρχής στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΠΗΓΗ.lefkadatoday.gr/

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρυάς Σπύρος Κατωπόδης στον Prisma 91,6

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s