Δελτίο τύπου της Ομοσπονδία Λευκαδίτικων Συλλόγων για τους δασικούς χάρτες

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα ανάρτηση των δασικών χαρτών στα Ιόνια νησιά παρατηρείται η μεγαλύτερη στην Ελλάδα αύξηση των δασικών εκτάσεων σε σχέση με τους χάρτες του 1945, με πρώτη στη λίστα την Λευκάδα όπου στον αναρτημένο δασικό χάρτη παρουσιάζεται αύξηση των δασικών κατά 37%.

Αυτή η αύξηση αποτυπώνεται στον δασικό χάρτη με την ένδειξη ΑΔ και αφορά κύρια τους δασωμένους αγρούς που:

– Βρίσκονται σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές και εγκαταλείφθηκαν λόγω της μετανάστευσης αλλά και λόγω οριακής απόδοσής τους σε γεωργικά προϊόντα.

– Αυτοί που τις καλλιεργούσαν, τις καλλιέργησαν συστηματικά, κύρια την περίοδο 1945-1965 και σήμερα δεν βρίσκονται οι ίδιοι στην ζωή.

– Ελάχιστοι από τους κληρονόμους ενδιαφέρονται για να ασχοληθούν με επανακαλλιέργεια, ευελπιστούν δε μόνο στην οικιστική αξιοποίησή τους για οικονομικούς και μόνο λόγους. Για τον λόγο αυτό ή για λόγους συναισθηματικούς και μόνο, πολλοί έχουν δηλώσει τα δικαιώματά τους επ’ αυτών στο Ε9 και πληρώνουν ΕNΦΙΑ.

– Αποτελούν εκτάσεις που υπάγονται στην ειδική περίπτωση υπ. αρ. 3.6.2.γ της Υ.Α 158576/1579/4.7.2017 (Β´ 2373) «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών και τιμολογίου υπολογισμού προεκτιμώμενων αμοιβών για τις εργασίες κατάρτισης δασικών χαρτών» όπου ρητά ορίζεται ότι σε εκτάσεις, στις οποίες στις αεροφωτογραφίες παλαιότερης και νεότερης λήψης, διαπιστώνονται πάσης φύσεως ανθρωπογενείς επεμβάσεις και δραστηριότητες πέραν της δασοπονικής εκμετάλλευσης (π.χ. η ύπαρξη αναβαθμίδων (πεζούλια), αγροτικά καλλιεργούμενα δένδρα – φυτά (ελιές, καρυδιές, αχλαδιές, κερασιές κλπ αμπέλι κλπ), αλώνια, σωροί πέτρας, διαφορά σύνθεσης δασικής βλάστησης με την γειτονική δασική έκταση) αποδίδονται ως ΑΑ.

– Πολλές από τις εκτάσεις αυτής της κατηγορίας στις περιπτώσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί αιτήσεις χαρακτηρισμού από το δασαρχείο για οικονομική αξιοποίηση στο παρελθόν, έχουν εξαιρεθεί της δασικής νομοθεσίας και αυτό αποτυπώνεται ήδη στον αναρτημένο δασικό χάρτη.

– Η λύση που προτείνεται είναι στον δασικό χάρτη να αποτυπωθεί ότι εξαιρούνται από την δασική νομοθεσία το σύνολο των δασωμένων αγρών (ΑΔ), λαμβάνοντας υπόψη ότι στα Ιόνια Νησιά οι δασωμένοι αγροί α) δεν είναι δημόσιες εκτάσεις και β) φέρουν πάσης φύσεως ανθρωπογενείς επεμβάσεις και δραστηριότητες πέραν της δασοπονικής εκμετάλλευσης (αναβαθμίδες – πεζούλια, αλώνια, αγροτικά δέντρα κλπ.).

– Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα αδικηθεί κανείς, πρέπει να αποτυπωθεί έμπρακτα με νομοθετική ρύθμιση, που θα επιλύει συνολικά το πρόβλημα με ρητή αναφορά στους δασωμένους αγρούς ότι εξαιρούνται οριστικά από την δασική νομοθεσία χωρίς προϋποθέσεις.

– Μέχρι την ανασύνταξη από την διοίκηση και την εκ νέου ανάρτηση του δασικού χάρτη για τις όποιες δικαιοπραξίες να λαμβάνεται υπόψη όχι ο αναρτημένος δασικός χάρτης αλλά ο αναρτημένος ιστορικός ορθοφωτοχάρτης (δηλ. η αποτύπωση των δασικών εκτάσεων επί των Α/Φ του 1945/60).

– Όλα τα παραπάνω εξυπηρετούνται με μια καθαρή και χωρίς υποσημειώσεις ρύθμιση που συνίσταται στο εξής απλό και άμεσα εφαρμόσιμο:

– Το σύνολο των πολυγώνων με χαρακτηρισμό Α στον ιστορικό ορθοφωτοχάρτη αποδίδονται με χαρακτηρισμό ΑΑ στον αναμορφωμένο Δασικό χάρτη με απλή πράξη της διοίκησης και τεκμηρίωση ότι οι ενστάσεις ΑΔ (δασωμένοι αγροί) αποτελούν εκτάσεις που σε ιστορικές Α/Φ εμφαίνονται ως γεωργικές εκτάσεις, η δε σημερινή βλάστηση δεν πληροί τα κριτήρια της δασοβιοκοινότητας του ΠΔ 32/2016.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ:

Το υπόμνημα σε μορφή αρχείου PDF

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s