Με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την εισήγηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, για τον διορισμό της καθηγήτριας, Έφης Βαγενά, ως προέδρου της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.
Η επιλογή αυτή τιμά την Ελλάδα την Λευκάδα και το χωριό μας την Καρυά.
Το βιογραφικό της κα. Έφης Βαγενά
Η Έφη Βαγενά είναι καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, το ETH Zurich, το οποίο είναι διάσημο για τα θέματα τα οποία άπτονται των ζητημάτων της ηθικής της τεχνολογίας και της ηθικής των κοινωνικών επιστημών. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της, ως κοινωνική ιστορικός με διδακτορικό στην Ιστορία της Ιατρικής από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει μεταδιδακτορικές σπουδές στην Βιοηθική και την Πολιτική Υγείας στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
Με την επιστροφή της στον ακαδημαϊκό χώρο, η ίδια ως καθηγήτρια του Ελβετικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, ίδρυσε το Εργαστήριο Ηθικής και Πολιτικής της Υγείας, που σκοπό έχει να αντιμετωπίζει ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την αιχμή της βιοτεχνολογικής έρευνας, όπως είναι για παράδειγμα οι γονιδιωματικές τεχνολογίες, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ιατρικές εφαρμογές και η ανάλυση δεδομένων στη δημόσια υγεία.
Η κυρία Βαγενά, είναι συνεργάτης στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο Κέντρο Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου, εκλεγμένο μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και πρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας για τις ηθικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του δικτύου εξατομικευμένης υγείας.
Σήμερα, είναι συμπρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα ηθικής και διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της υγείας. Έχει στο ενεργητικό της εκτενείς δημοσιεύσεις και έχει διεθνώς αναγνωρισμένο έργο, ιδίως στα πλαίσια διακυβέρνησης και διαχείρισης των δεδομένων υγείας και τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών υγείας.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, η υποψηφιότητα της Έφης Βαγενά, «άπτεται ακριβώς, του διεπιστημονικού ρόλου της επιτροπής αυτής, στο μέτρο που αφορά και τις κοινωνικές επιστήμες και τις θετικές επιστήμες και ιδίως, την επιστήμη της τεχνητής νοημοσύνης της τεχνολογίας. Η κυρία Βαγενά, έχει καταφέρει να συναιρέσει πολλές γνωστικές μεταλλάξεις, οι οποίες έχουν υπάρξει στον σύγχρονο κόσμο, μια υβριδική, αν θέλετε, επιστήμη, η οποία τέμνει όλα τα γνωστικά πεδία».
Επισήμανε δε, ότι η κυρία Βαγενά είναι μία Ελληνίδα, η οποία τιμά την πατρίδα στο εξωτερικό και και έκανε λόγο για την ιδιαίτερη τιμή να την προτείνει για την θέση της προέδρου της Επιτροπής, «διότι», όπως χαρακτηριστικά είπε, «θέλουμε οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν καταξιωθεί στο εξωτερικό, να μπορούν να κεφαλαιοποιούν τη γνώση και την εμπειρία τους στην πατρίδα, μεταφέροντας αυτήν την τεχνογνωσία τους».
Ευχόμαστε καλή επιτυχία.