«Στο σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2021 η μελέτη για την κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου στην Λευκάδα »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 17 Δεκεμβρίου 2020

Θανάσης Καββαδάς:«Στο σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2021 η μελέτη για την κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου στην Λευκάδα – Καλώ  τα πολιτιστικά σωματεία της Λευκάδας να εγγραφούν στο Μητρώο» –

Τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, με συμμετοχή και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας  και Λευκάδας, κ. Ολυμπίας Βικάτου, είχε την Τρίτη ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, για μια επικαιροποίηση των θεμάτων που είχαν συζητηθεί κατά την τριήμερη επίσκεψη της Υπουργού στην Λευκάδα τον Αύγουστο.

Ο Βουλευτής ενημέρωσε την Υπουργό για τις μέχρι τώρα ενέργειές του με τελικό στόχο τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στην Λευκάδα, ένα κορυφαίο έργο πολιτισμού για το νησί. Ενημέρωσε ότι με έγγραφό του από τις 15/9/2020, έπειτα από προπαρασκευαστική συνάντηση με την Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Λευκάδας, κ. Μαρία Τζωρτζοπούλου ζήτησε τη συνδρομή της υπηρεσίας προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να παραχωρηθεί το οικόπεδο Ο.Τ.479, τμήμα του ΒΚ75, εμβαδού 3.813 τ.μ. στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η Κτηματική Υπηρεσία, εκφράζοντας θετική άποψη για την παραχώρηση, και με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων ως προς την καταλληλότητα της έκτασης, απέστειλε σχετικό αίτημα στην ΕΤΑΔ. Τέλος, ο κ. Καββαδάς ενημέρωσε ότι ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ κ. Αντώνη Μπέζα και ζήτησε τη συνδρομή του για την παραχώρηση της εν λόγω έκτασης για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ζήτησε από την Υπουργό να γίνει επίσημο αίτημα από το Υπουργείο Πολιτισμού στην ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του οικοδομικού τετραγώνου και επιπλέον να ενταχθεί στο σχεδιασμό του Υπουργείου για το 2021 η σχετική μελέτη, κάτι για το οποίο η Υπουργός δεσμεύθηκε.

Στην συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου, ενός από τα μεγαλύτερα της αρχαίας Ελλάδας, στο οποίο διενεργούνται ανασκαφές από το 2017.  Ο Βουλευτής ενημερώθηκε για την πρόοδο των απαλλοτριώσεων, τις οποίες ανέλαβε να πληρώσει το Υπουργείου Πολιτισμού με 50.000 ευρώ, απαλλάσσοντας το Δήμο Λευκάδας, τις εγκρίσεις από το ΚΑΣ, αλλά και την ανάγκη να προχωρήσουν οι ανασκαφές.

Επίσης συζήτησαν το θέμα ένταξης στο ΕΣΠΑ των 5 έργων αναστήλωσης εκκλησιών από την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, την πρόοδο των εργασιών, καθώς και την ανάγκη να οριστούν υπόλογοι από την Περιφέρεια στα 4 έργα όπου υπάρχει σχετική εκκρεμότητα, όπως έχει ήδη γίνει για τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα.

Ένα άλλο θέμα που είχε συζητηθεί κατά την επίσκεψη της Υπουργού και επανέφερε ο Βουλευτής είναι η ανάδειξη της περιοχής των Αλυκών Αλεξάνδρου. Τόνισε ότι περισσότερα από 630 στρέμματα μπορούν να αξιοποιηθούν με παρεμβάσεις, με αναστήλωση των διατηρητέων μνημείων, που έχει υπό την προστασία του το Υπουργείο Πολιτισμού, και με αναπαράσταση της δραστηριότητας παραγωγής αλατιού, αλλά και με τη δημιουργία Μουσείου Άλατος, σε συνεργασία και με την τοπική κοινότητα. Σε σχετικό αίτημα του Βουλευτή, ο οποίος επεσήμανε ότι η Εφορία Αρχαιοτήτων έχει ήδη κάνει αυτοψία στην περιοχή, η Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα στείλει κλιμάκιο από τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, μόλις το επιτρέψουν τα μέτρα για τον COVID-19, για να διερευνήσει το θέμα και ότι θα συνδράμει σε ό,τι άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου της.

Επίσης, κ. Καββαδάς ενημέρωσε για την ανάγκη δημιουργίας Μουσείου Βαλαωρίτη, στο ιστορικό κτίριο του παλιού Γυμνασίου θηλέων, που ανήκει κατά το ήμισυ στο Δημόσιο, προκειμένου να τιμηθεί αυτός ο σπουδαίος ποιητής της Επανάστασης.

Τέλος, ο Βουλευτής έθεσε το θέμα της ανάγκης επιχορήγησης των πολιτιστικών σωματείων, για τις οποίες ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά. Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Πολιτισμού θα τρέξει προγράμματα ώστε να χρηματοδοτηθούν οι Σύλλογοι για το 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των συλλόγων στα προγράμματα είναι η επιτυχής εγγραφή τους στο Μητρώο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s