Στη γειτονιά του Άη Νικόλα

Η εκκλησία

Το μοναδικό κατηφορικό πλακόστρωτο δρομάκι παραπλεύρως της κεντρικής πλατείας διασταυρώνεται στα δεξιά με αντίστοιχο ανηφορικό και οδηγεί σε ένα από τα πιο γραφικά σημεία του χωριού, εκεί όπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, το ιστορικό κτήριο του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Καρυάς ¨Ο Απόλλων¨ και μερικές εκ των παλαιοτέρων οικιών του χωριού, που μέχρι σήμερα διατηρούν την πρωτότυπη παραδοσιακή τους μορφή. 

Τα διάσπαρτα πλακόστρωτα δρομάκια σε συνδυασμό με το επιβλητικό, παρά τις τεράστιες φθορές που έχει υποστεί,  κτήριο του Απόλλωνα, τον Ναό του Αγίου Νικολάου και της οικίας Θερμού καθιστούν την εν λόγω περιοχή ως μια από τις γραφικότερες του χωριού.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι ένας από τους παλιότερους Ναούς της Καρυάς, καθώς χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, στο εσωτερικό το οποίου διασώζονται μέχρι σήμερα λιγοστές τοιχογραφίες, ενώ το επιβλητικό ξυλόγλυπτο τέμπλο χρονολογείται περί τις του 19ου αιώνα.

Κτίσθηκε περί το έτος1800 και είναι ρυθμού βασιλικής με ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται από το 1802

Ως δημιουργός των εικόνων του τέμπλου αναφέρεται ο Α. Μπέζος .

Στο παρελθόν ο Ναός είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στην τοιχοποιία και κατ΄ επέκταση στις τοιχογραφίες, εξ αιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής, γεγονός που οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην πλήρη ανακαίνισή του. 

Ο Άγιος Νικόλας αποτελεί ενορία των οικογενειών με το επίθετο Σταύρακας καθώς επίσης και μερικών οικογενειών με το επίθετο Βλάχος και εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου κάθε έτους. 

πηγη karyalefkadas.blogspot.com

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s