Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων για τον κορονοϊό

ΠΡΟΣ

την κ. Περιφερειάρχη και τους κ.Αντιπεριφερειάρχες

Η Περιφερειακή Αρχή είναι σε επαφή με κυβέρνηση, Διοικητές Νοσοκομείων και άλλους φορείς. Ανακοινώνει τα προβλεπόμενα μέτρα, διάφορα όργανα διαχείρισης κρίσης (με τη μοδάτη ορολογία tasκ force) σε κάθε Π.Ε, όμοια όργανα ανακοινώνονται και σε Δήμους !!! Ακούμε δηλώσεις ετοιμότητας και τη συνεχή επίκληση της “ατομικής ευθύνης”. Το κρίσιμο όμως, κατά τη γνώμη μας, ζήτημα παραμένει το σύστημα Υγείας, δηλ. η “συλλογική ευθύνη” του κράτους. Το αίτημα για άμεσες, μόνιμες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις προσλήψεις και η επίταξη του Ιδιωτικού τομέα, πρέπει να είναι αίτημα όλων, και της ΠΙΝ, ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι κρούσματα. Γιατί αυτό, αποτελεί σεβασμό στο δικαίωμα όλων στην υγεία και στη ζωή, αλλά και γιατί οι συμπολίτες μας, αν χρειαστεί, θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία αναφοράς!

Σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις Π.Ε διατυπώνουμε, γραπτά, ερωτήματα που χρήζουν σαφών απαντήσεων από τις οποίες εξαρτώνται και άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο, να διευκολύνουμε και να συμβάλλουμε σε μια ουσιαστική συζήτηση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η οποία λόγω μέτρων δε θα γίνεται δια ζώσης.

1 Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας (προσωπικό-κρεβάτια, χώροι απομόνωσης, εξοπλισμός). Τι μέτρα παίρνονται για να είναι πραγματικά σε ετοιμότητα ; Γίνονται test ή υπάρχει άγνοια κρουσμάτων άρα και εντοπισμού τους;

2.Υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά προστασίας, για όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ και για πόσο διάστημα υπάρχει πρόβλεψη; Υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης από την περιφέρεια τέτοιων αναγκών;

3.Τι πρόβλεψη υπάρχει για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών προστασίας, για τους εργαζόμενους στην περιφέρεια, σε οργανισμούς πρόνοιας, (γηροκομεία, ορφανοτροφεία..) για τους πυροσβέστες, σώματα ασφαλείας αλλά και για τον λαό σε περίπτωση εξάπλωσης των κρουσμάτων;

4. Θα υπάρχουν ειδικές στολές, μάσκες γάντια κλπ για τις εθελοντικές ομάδες που θα βοηθήσουν τις ευπαθείς ομάδες ; Αν δεν υπάρχουν, τότε αυτά που λέγονται είναι απλά εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα.

5.Επειδή ακούγονται πολλά σχήματα, πολλοί υπεύθυνοι, πολλά κέντρα, θα θέλαμε συγκεκριμένη εικόνα των υπευθύνων και του σχεδίου συντονισμού, ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους Δήμους των νησιών μας και την Κυβέρνηση.

6. Πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ελέγχων σε λιμάνια & αεροδρόμια γνωρίζοντας τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες. Τι γνωρίζουμε για τους ελέγχους και τα μέτρα που παίρνει η Fraport στα αεροδρόμια;

7. Έχουν γίνει επαφές με τα σωματεία εργαζομένων στους Δήμους, Περιφέρειες, εργασιακούς κλάδους ώστε να γνωρίζουμε ποια κατάσταση επικρατεί σχετικά με τα προληπτικά μέτρα αλλά και τα εργασιακά τους δικαιώματα;

Εφαρμόζουμε, τις οδηγίες και τα μέτρα της επιστημονικής κοινότητας, βάζουμε πλάτη στην καθυστέρηση της διασποράς, στο τιτάνιο αγώνα γιατρών και νοσηλευτών σε ένα διαχρονικά υποβαθμισμένο από τις κυβερνήσεις, Σύστημα Υγείας.

Δυναμώνουμε όμως, ταυτόχρονα, τη φωνή μας προς την κυβέρνηση, για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του.

“ΕΣΕΙΣ της κυβέρνησης έχετε υποχρέωση να ακούσετε τα συνδικαλιστικά όργανα γιατρών και νοσηλευτών, να προσλάβετε το αναγκαίο ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό:

Για να λειτουργήσουν τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ανοίξουν και άλλα. Για 24ωρη λειτουργία Π.Φ.Υ. Για να αντέξουν γιατροί και νοσηλευτές, που δίνουν μάχη σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης.

ΕΣΕΙΣ της κυβέρνησης οφείλετε, να εξασφαλίσετε στους υγειονομικούς, όλα τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας, ώστε να μην αρρωστήσουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς από τον κορονοϊό αλλά και τους υπόλοιπους ασθενείς.”

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Νίκος

Κεφαλληνός Διονύσης

Κολυβά Ευγενία

Μπαλού Αλεξάνδρα

Χαραλάμπους Μπάμπης

17/3/2020

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s