Συγκέντρωση- συζήτηση στη Καρυά για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα.

Μετά από πρόσκληση της Κοινότητας Καρυάς πραγματοποιήθηκε σήμερα ( 9/2/2020) στο Δημοτικό Κατάστημα Καρυάς, ενημέρωση και συζήτηση για τα ανεπιτήρητα βοοειδή. Η ανταπόκριση των Καρσάνων ήταν πολύ μεγάλη. Την συζήτηση άρχισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καρυάς κ. Σπύρος Κατωπόδης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρέπει να δοθεί λύση άμεσα.

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Χαράλαμπο Καλό ο οποίος χαρακτήρισε το πρόβλημα των ανεπιτήρητων δύσκολο,με πάρα πολλές παραμέτρους και η Πολιτεία δεν έχει δώσει τα όπλα ώστε ο Δήμος να το επιλύσει άμεσα. Μετά από σειρά πρωτοβουλιών του Δήμου έχει αρχίσει η δρομολόγηση της λύσης του προβλήματος ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος. _ Έγινε σύμβαση με ιδιώτη κτηνοτρόφο ώστε να χρησιμοποιηθεί η σταυλική του εγκατάσταση για την φιλοξενία των περισυλλεγμένων ζώων . _ Όσα χρήματα χρειαστεί να δαπανηθούν ,θα δαπανηθούν. _ Για την οδική ασφάλεια,παρότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου, έχουν ήδη παραγγελθεί πινακίδες σήμανσης. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Αντιδήμαρχος Λευκάδας κ.Ευτύχιος Ζουλιδάκης ο οποίος ζήτησε συγγνώμη γιατί δεν έλυσαν το πρόβλημα στους 4 πρώτους μήνες της θητείας τους και ενημέρωσε ότι στήθηκαν δύο παγίδες ( 50 μ.) αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Κατόπιν μίλησε ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς ο οποίος ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες του και τις επαφές με το αρμόδιο υπουργείο,από το 2016 και μετά. Άλλοι ομιλητές ήταν ο κ.Νίκος Αραβανής ,κοινοτικός σύμβουλος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τα ανεπιτήρητα,ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τον κίνδυνο απώλειας ζωής κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. _

Ο κ. Νίκος Σκουτέρης,μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου,ο οποίος τόνισε τις ευθύνες του Δήμου και της Πολιτείας. _ Η κ. Σεβαστή Κωνσταντινίδη ,δημοτική σύμβουλος και μέλος της Συντονιστικής για τα ανεπιτήρητα η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στο νόμο για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζωα και τόνισε ότι δεν υπάρχει κενό νόμου. _ Ο κ. Τάκης Κτενάς ,κάτοικος Καρυάς, ο οποίος είπε ότι είναι ώρα για επίριψη ευθυνών για όλα αυτά τα χρόνια για την καταστροφή της σοδειάς και δήλωσε ότι υπάρχει ανοχή των αρχών στον παραβάτη κτηνοτρόφο. _ Η Όλγα Σταύρακα-Μιχαήλ, πρόεδρος του Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδος, ενημέρωσε για τις ενέργειες του συλλόγου και τις θεσμικές συναντήσεις.Πρότεινε για να λυθεί και το τελευταίο εμπόδιο- υπαρκτό ή οχι- να εξετάσει ο Δήμος και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιτραπεί η αναισθητοποίηση των προς περισυλλογή ζώων,με Κανονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου, ο οποίος μπορεί να βγει σε μικρό χρονικό διάστημα. _ Ο Σπύρος Κατωπόδης,κάτοικος Καρυάς, ανέφερε προσωπική εμπειρία κατά την οποία κινδύνευσε η οικογένεια του να πέσει στο γκρεμό με το αυτοκίνητο μετά από επίθεση βοοειδούς. Τέλος κάτοικος έφερε υπόλειμμα κατεστραμμένου αμπελιού μετά από επέλαση ανεπιτήρητων στο αμπέλι του. Η εκτίμηση του Συλλόγου είναι ότι ναι μεν πάρθηκαν θετικές πρωτοβουλίες από το Δήμο αλλά λύση οριστική θα δοθεί μόνο αν περισυλλεγούν όλα τα ανεπιτήρητα ζώα και παράλληλα παρθούν αυστηρά μέτρα και για την επιτηρούμενη βόσκηση.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s