Παραθέτουμε εδώ τις θέσεις μας σχετικά με τα δύο ερωτήματα που τέθηκαν από τα ΚΑΡΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ για την ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας και το πρόβλημα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων :
Α) Η Λευκάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος. Διαθέτει εύκολη οδική πρόσβαση, πανέμορφες και παγκοσμίου φήμης παραλίες, αυθεντικά ημιορεινά και ορεινά χωριά, ευγενείς ανθρώπους με χιούμορ και αξιοσημείωτες πνευματικές επιδόσεις, μεγάλη πολιτιστική παράδοση με πολλές και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και μια ισχυρή κουλτούρα φιλοξενίας του πληθυσμού. Όλα τα παραπάνω μαζί, σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο του Ακτίου, την καθιστούν ελκυστικό και ταυτόχρονα προσιτό τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκεπτών κάθε καλοκαίρι, δεδομένου πως οι τιμές φιλοξενίας και διαβίωσης μόνο απαγορευτικές δεν είναι..
Βέβαια η τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει το νησί μας, προς το παρόν περιορίζεται κυρίως στους παραλιακούς οικισμούς του, όπου συνωστίζεται ο συντριπτικός όγκος των επισκεπτών-τουριστών ενώ, η μέσα Λευκάδα μάλλον παρακολουθεί χωρίς ακόμα να απολαμβάνει το μερίδιο της οικονομίας του νησιού που της αναλογεί.
Αποδεχόμενοι ότι η οικονομική ανάπτυξη του συνόλου των νησιών μας οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, επιβάλλεται ο Δήμος και η ΠΕ Λευκάδας να αναζητήσουν ο καθένας στον τομέα του τρόπους που θα ενισχύσουν το υπάρχον τουριστικό προϊόν με υποδομές και υπηρεσίες. Επιπρόσθετα και επειδή κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ήδη παρατηρείται κορεσμός των τουριστικών περιοχών του νησιού μας, είναι ανάγκη να σχεδιαστεί και να επιτευχθεί αύξηση της χωρητικότητας με την προσθήκη τουριστικών υποδομών στην ενδοχώρα, που όχι μόνο δεν υστερεί σε τίποτε απ΄ τα παράλια αλλ΄ αντίθετα σε πολλά σημεία φυσικής ομορφιάς, χλωρίδας και πανίδας υπερτερεί. Και αυτός ο σχεδιασμός κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι αρμοδιότητα του Δήμου!
Σχεδιασμός με την εκπόνηση επιχειρησιακού προγράμματος με το οποίο θα θέσουμε (ιεραρχήσουμε) τους στόχους και θα καταγράψουμε τους διαθέσιμους πόρους, μέσω των οποίων μπορεί αυτοί να υλοποιηθούν.
Τα τρία χωριά του πρώην Δήμου της Καρυάς, είναι γνωστά για τον ανυπέρβλητο πολιτισμό που δημιούργησαν οι κάτοικοί τους. Μοναστήρια, εκκλησίες, ενετικά γεφύρια, νερόμυλοι, ανεμόμυλοι, ελαιοτριβεία, το μοναδικό συγκρότημα των Βόλτων – αλωνιών και πηγαδιών της Εγκλουβής , αναβαθμίδες που συγκρατούν το χώμα και επιτρέπουν μικρές καλλιέργειες, αμέτρητα χιλιόμετρα μονοπατιών, τα ερειπωμένα Ρεκατσινάτα, οι πηγές και οι βρύσες, οι πλατείες, τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια… συνθέτουν τα ιδιαίτερα στοιχεία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών μας. Τα μοναδικά τοπικά προϊόντα μας όπως η φακή της Εγκλουβής, τα λαθούρια της Καρυάς, το βερτζαμί, το λάδι, τα εκατοντάδες βότανα και βέβαια οι κατάφυτοι λόφοι και τα βουνά μας με την απέραντη πανοραμική θέα που προσφέρουν προς την πόλη, τα Πριγκιποννήσια, το απέραντο… μπορούν και πρέπει με σχεδιασμό, οργάνωση και γενικότερες υποδομές να διασυνδεθούν ώστε να δημιουργήσουμε πιστοποιημένα πεζοπορικά δίκτυα που θα διασφαλίζουν συνεκτική, ενδιαφέρουσα και ασφαλή ορεινή περιπέτεια. Δημιουργία Μονοπατιών Πολιτισμού με αξιοποίηση των υπαρχόντων μονοπατιών μας που θα ενώνουν τα ιστορικά, εκκλησιαστικά, φυσικά και λοιπά μνημεία των χωριών μας.
Και βέβαια ο καθαρισμός, η συντήρηση και η σηματοδότησή τους συντελείται ήδη τα τελευταία χρόνια και χρειάζεται να συνεχισθεί από τους εθελοντές της τοπικής κοινωνίας μας.
Έχοντας επίσης ήδη χαρτογραφημένα τα περισσότερα από αυτά απαιτείται με τη στενή συνεργασία και συνεννόηση των τοπικών συμβουλίων και του Δήμου να προβούμε σε δημοτικές παρεμβάσεις προς περαιτέρω ανάδειξη, οργάνωση και προβολή τους.
Παράλληλα η ορεινή Λευκάδα οφείλει να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Δήμου ή και διαφόρων ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων το μερίδιο που της αναλογεί για την εκπόνηση μελετών που θα αποσκοπούν σε καλυτέρευση της καθημερινότητας και αναβάθμισής τους. Μελέτες σχετικές με την αποχέτευση, την ύδρευση (όπως αντικατάσταση υπαρχόντων δεξαμενών, αγωγών κ.α.), την ανάπλαση σημαντικών σημείων αναφοράς των χωριών μας, τη δημιουργία πεζόδρομων, παρακάμψεων, τη σήμανση, την πυροπροστασία …. Μελέτες, που με γνώση θα φροντίσουμε για την «ωρίμανσή» τους (αδειοδοτήσεις κ.λ.π.) ώστε να καταστήσουμε τη διεκδικητική ικανότητα των χωριών μας, για χρηματοδότηση της κατασκευής τους, βάσιμη και ισχυρή. Διαδικασία που απαιτεί χρόνο, συνέπεια από τα εκάστοτε τοπικά συμβούλια και τους αιρετούς εκπροσώπους των χωριών μας στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αλλά κυρίως απαιτεί γνώση και θέληση ώστε μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό περιβάλλον να αποδειχθούμε ανταγωνιστικοί και όχι απλά διεκδικητικοί.
Και βέβαια όπως κάθε Δήμος έτσι και της Λευκάδας οφείλει να ενθαρρύνει, να στηρίζει να καθοδηγεί την προσπάθεια τυποποίησης, αναβάθμισης των παραγόμενων τοπικών προϊόντων μας (φακή, λαθούρια, βότανα, μέλι, λάδι, κρασί κ.α.) και να επιδιώκει τη διασύνδεσή τους με την ντόπια αγορά σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Σύλλογο ξενοδόχων και ενοικιαζομένων δωματίων αλλά και τους ιδιοκτήτες των ντόπιων καταλυμάτων.
Αυτονόητη είναι η επιδίωξη για καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητάς μας (αποκομιδή των απορριμμάτων, ηλεκτροφωτισμός, συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών (γεωτρήσεων, δημοτικών και αγροτικών δρόμων κ.α.) ώστε να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό περιβάλλον και έναν καλύτερο τόπο για εμάς τους ίδιους, για τους επισκέπτες – τουρίστες μας αλλά γιατί όχι και για επενδυτές και επιχειρηματίες πρόθυμους να επενδύσουν σε ένα ευλογημένο τόπο.
Οφείλουμε και πρέπει να διεκδικούμε συνεχώς, από την Περιφερειακή Αρχή, παρεμβάσεις και έργα στο υφιστάμενο επαρχιακό δίκτυο ώστε να καθίσταται συνεχώς καλύτερο και κυρίως ασφαλέστερο. Και βέβαια το σύνολο των κατοίκων της ενδοχώρας απαιτεί από κάθε δημοτική αρχή, οι δρόμοι που οδηγούν στις παραλίες του νησιού (όπως ο δημοτικός δρόμος της Λαγκάδας στο Φριά) να τυγχάνουν όμοιας φροντίδας με τους λοιπούς δρόμους των παραλιακών οικισμών.
Β) Σχετικά με το τεράστιο, για όλο το νησί, πρόβλημα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προβλέπει τις ενδεδειγμένες ενέργειες από την μέρους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, από μέρους του Δήμου αλλά και του συνόλου των εμπλεκομένων αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων.
Χωρίς ποτέ να υλοποιηθούν κάποια, έστω και κατ’ ελάχιστο, από όλα – όσα προβλέπει ο ισχύον νόμος, η σημερινή δημοτική αρχή επί μια πενταετία εμπαίζει τους πληγέντες, από την καταστροφική δραστηριότητα των βοοειδών, συνδημότες επικαλούμενη ότι, ο νόμος δεν είναι καλός και πρέπει να αλλάξει !
Ενδεικτικό της αδιαφορίας και της απραξίας της αποτελεί το γεγονός ότι, από το 2015, έχοντας ο Δήμος σύμβαση, με τον Κτηνοτρόφο κ. Ντόβα που διαθέτει Κτηνοτροφική Εγκατάσταση στην Πλαγιά της Αιτωλοακαρνανίας, για την περισυλλογή των ζώων ουδέποτε εμφανίσθηκε μέλος της επιτροπής που ήταν αρμόδια να παρακολουθεί αν ο Κτηνοτρόφος τηρεί τις υποχρεώσεις του και όσα είχε συμφωνήσει με το Δήμο επ’ αμοιβή.
Τρεις ημέρες πριν την λήξη της τρίτης σύμβασης (ήτοι στις 28/12/2017) με την αρ. 423 απόφαση η οικονομική επιτροπή του Δήμου Λευκάδας, με πρόεδρο τον καθ’ ύλη αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Νικητάκη, διαπίστωσε (!) ότι ο κ. Ντόβας, επί τρία χρόνια αν και αμειβόταν σχετικά, δεν είχε κάνει τίποτε από όλα – όσα είχε συμφωνήσει με το Δήμο και για το λόγο αυτό ανέθεσαν σε δικηγόρο του Δήμου Λευκάδας να παραστεί στον εισαγγελέα και να τον ενημερώσει για την ασυνέπεια του Κτηνοτρόφου !
Οι κάτοικοι της ορεινής Λευκάδας που αντιμετωπίζουμε καθημερινά το πρόβλημα, επιθυμούσαμε να βλέπουμε από τη δημοτική αρχή, να δρομολογεί τις ενέργειες που προβλέπει ο νόμος, ώστε να μετριάζεται το πρόβλημα και να μην αποθρασύνεται ο ένας και μοναδικός κατά συρροή παραβάτης βοοτρόφος.
Ως συντονιστική επιτροπή και ως εθελοντές δηλώσαμε κατ’ επανάληψη πρόθυμοι να συμπαρασταθούμε και βοηθήσουμε τις όποιες πρωτοβουλίες ήθελε αναλάβει η Δημοτική αρχή προς επίλυση του προβλήματος. Κάθε προσπάθειά μας εντούτοις προσέκρουσε σε κλειστές πόρτες (μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά) του Δημαρχείου και των αιρετών τοπικών αρχόντων μας.
Τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο το μόνο που κάνει ο Δήμος είναι να δημοσιοποιεί προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την εξεύρεση ιδιωτικής μονάδας που θα υποδέχεται τα ζώα μετά την περισυλλογή. Μετά από εννιά – δέκα άγονες προσκλήσεις και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, δεν έχει ξεκινήσει τη δημιουργία δημοτικής Κτηνοτροφικής Εγκατάστασης που είναι το πρώτο βήμα που προβλέπει ο νόμος ότι οφείλει να κάνει ο Δήμος.
Ως εκ τούτου η νέα δημοτική αρχή επιδεικνύοντας κυρίως πολιτική βούληση οφείλει να προβεί στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες με πρώτη τη δημιουργία Δημοτικής Κτηνοτροφικής Εγκατάστασης στην οποία θα σταβλίζονται τα ζώα που θα περισυλλέγονται μέχρι την δημοπράτηση ή οδήγησή τους προς σφαγή.
Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα
πρώην Δήμαρχος Καρυάς