Απάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ανοιχτή επιστολή για τα προβλήματα της ορεινής Λευκάδας (Επιστολή Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδος-Αθήνας)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΣΑΝΩΝ ΛΕΥΚΑΔΟΣ – ΑΘΗΝΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος σε Περιφέρειες και Δήμους απευθύνεται σε εργαζόμενους, άνεργους, σε βιοπαλαιστές της πόλης και των χωριών, σε γυναίκες, σε κάθε άνθρωπο που πλήττεται από την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τους πολιτικούς τους εκφραστές σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

          Το κριτήριο που θέτουμε στο λαό μπροστά στις εκλογές τις 26 Μάη είναι εάν θα στηριχθεί η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και ψήφισαν και τα άλλα κόμματα που μαζί ψήφισαν και υλοποίησαν όλα αυτά τα μέτρα που έχουν γονατίσει την πλειοψηφία του λαού μας ή θα εκφραστεί η αντίθεση του λαού ψηφίζοντας το ΚΚΕ και τους υποψηφίους του στο δήμο και στην περιφέρεια. Άλλωστε οι δήμοι υλοποίησαν την πολιτική των μνημονίων μεγαλώνοντας τη δημοτική φορολογία, γενικεύοντας την ανταποδοτικότητα, δηλαδή την επιπλέον πληρωμή για υπηρεσίες που προσφέρουν οι δήμοι, διεύρυναν την ιδιωτικοποίηση στις δημοτικές υπηρεσίες, στήριξαν επιχειρηματικά συμφέροντα, εργολάβους και εταιρείες – ΜΚΟ.

              Αυτή είναι και η πολιτική που ακολουθήθηκε και στο νησί μας και έχει οξύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε λαϊκή οικογένεια με τη φορολογία, την έλλειψη ασφαλών υποδομών σε σχολικά κτίρια, την απουσία επαρκών και κατάλληλων παιδικών σταθμών που να καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν, την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, την μη δημιουργία έργων αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στο νησί σε σχέση με τις υπηρεσίες υγείας, όπως το κλείσιμο των Κέντρων υγείας και την υποστελέχωση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, την κρατική χρηματοδότηση που απαιτείται για δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχή υγείας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Η σημερινή κατάσταση στην ορεινή Λευκάδα αποτελεί συνέπεια της κεντρικής πολιτικής των αστικών κομμάτων που κυβέρνησαν και της Ε.Ε.

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

– Προωθήθηκαν και προωθούνται οι αντιδραστικές αλλαγές της Ε.Ε στην παιδεία που χτυπούν το δικαίωμα στη μόρφωση.

          Το κράτος προσπαθεί σταδιακά την απαλλαγή από την χρηματοδότηση όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και προωθεί σταδιακά την ιδιωτικοποίηση τους και το “μπάσιμο” των επιχειρήσεων. Γίνεται προσπάθεια να μετακυλιθεί το κόστος στους δήμους καθώς και πιο μακροπρόθεσμα να μετατραπούν σε σχολεία πολλών ταχυτήτων, “καλά” σχολεία σε “πλούσιες” περιοχές, αντίστοιχα και “ριγμένα” σε πιο φτωχές. Στην μεταφορά σταδιακά του κόστους στους δήμους θα υπάρξει αύξηση των άμεσων φόρων και φυσικά θα βάζουν οι γονείς (αυτοί που αντέχουν ακόμα) περισσότερο το χέρι στην τσέπη (πχ περιορισμός ή και κόψιμο δωρεάν μετακινήσεων). Το κλείσιμο σχολείων, οι συγχωνεύσεις, η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και οι ανατροπές στις εργασιακές τους σχέσεις είναι αποτέλεσμα των περικοπών που αντιμετωπίζουν την παιδεία ως κόστος και εμπόρευμα.

              Οι μαθητές και οι γονείς της Καρυάς έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα, τον φόβο δηλαδή για το αν θα συνεχίσει να υπάρχει σχολείο που να καλύπτει την ανάγκη για μόρφωση, θα συνεχίσει να υπάρχει μέλλον.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι η μόρφωση είναι δικαίωμα και θα πρέπει να παρέχεται με ευθύνη του κράτους όπου υπάρχει ανάγκη! Να διασφαλίζεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της για να μπορούν όλοι οι μαθητές να έχουν πρόσβαση σε αυτήν, να δίνεται με ένα διαμορφωμένο πρόγραμμα μαθημάτων που θα έχει ενότητα και συνέχεια από τάξη σε τάξη τα υψηλά επίπεδα γνώσης της επιστήμης και της τεχνολογίας που έχει φτάσει η εποχή μας, που θα αναγνωρίζει τη σημασία της αισθητικής και φυσικής αγωγής , θα παρέχει σύγχρονες υποδομές (εργαστήρια, βιβλία και καθηγητές) παντού. Είμαστε αντίθετοι με τις αναδιαρθρώσεις στην παιδεία που μετατρέπουν τα σχολεία σε εξεταστικά κέντρα, που δεν παρέχουν ολοκληρωμένη μόρφωση.

ΥΓΕΙΑ – ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

– Προωθείται η λειτουργία των Νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια γι αυτό και απαξιώνονται τα δημόσια νοσοκομεία με περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, τη μη πρόσληψη επαρκούς μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού προσωπικού που είναι απαραίτητο.

          Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν φέρει αυτή την κατάσταση στο χώρο της υγείας και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω με την απουσία των παροχών πρόληψης στην υγεία με αποτέλεσμα να “αρρωσταίνει ο κόσμος πιο εύκολα” όπως παρατηρούμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια.

              Αποτέλεσμα της πολιτικής του ήταν αντιμετωπίζοντας την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας το κλείσιμο των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων, αντί να υπάρχει ενισχυσή τους. Έτσι έγινε και στην Καρυά, όπου πλειοψηφεί ο γηρασμένος πληθυσμός με ιδιαίτερες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και είναι αναγκασμένοι ακόμα και για τα πιο απλά να κατεβαίνει ο κόσμος στη Λευκάδας.

          Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και δευτεροβάθμιας υγείας με δημιουργία κέντρων παροχής πρωτοβάθμιας στην ορεινή και νότια Λευκάδα με όλες τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και προσωπικού. Η δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και η εξασφαλίση μόνιμης εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

– Τα μεγάλα πακέτα των κονδυλίων της ΕΕ (ΕΣΠΑ κ.ά.) είναι χρήματα από την αφαίμαξη των λαών της Ευρώπης, συγκεντρώνονται από τα κράτη-μέλη μέσω της φορολογίας στο “κεντρικό ταμείο των Βρυξελλών” και διανέμονται αλλά με ποιο κριτήριο;

              Η πείρα τόσων χρόνων δείχνει ότι αυτά, δεν προωθούνται για τις λαϊκές ανάγκες αλλά στρέφονται εκεί που ευδοκιμεί το κέρδος των επιχειρηματικών συμφερόντων, πχ τους “λεγόμενους” δυναμικούς κλάδους της οικονομίας που υπάρχει ανάγκη για στήριξη των επενδυτικών σχεδίων. Για παράδειγμα, τέτοια κονδύλια, δίνονται κατα κόρον, για την τουριστική προβολή, ημερίδες, συμμετοχή σε εκθέσεις, αλλά και υποδομές που να εξυπερετούν τέτοια επιχειρηματικά συμφέροντα κατα κύριο λόγο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός αυτών των κονδυλίων δίνονται αποκλειστικά με οδηγίες χρήσης για του που θα κατευθυνθούν με ποιο τρόπο θα γίνει το έργο (συνήθως εκμετάλλευση της λειτουργίας για το κέρδος του ιδιώτη-επανδυτή με χαράτσια, φόρους διόδια κλπ).

Η ιεράρχηση κονδυλίων για τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι για τις λαϊκές ανάγκες, εξηγεί την εγκατάληψη της ορεινής Λευκάδας.

          Η ορεινή Λευκάδα, επειδή δεν έχει συγκεντρωμένο ισχυρό κομμάτι επιχειρηματικών μονάδων στον τουρισμό ή και αλλού γι’ αυτό και παρουσιάζει αυτή την εικόνα της εγκατάλειψης. Αντίθετα, εκεί που υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα π.χ. ιδιωτικές μαρίνες, μεγάλα ξενοδοχεία, στην “παραλιακή ζώνη” του νησιού λαμβάνουν τη μερίδα του λεόντος σε ενισχύσεις, για υποδομές από Δήμο και Περιφέρεια. Φυσικά, και εκεί οι ενισχύσεις είναι “τόσο-όσο” ώστε να εξυπηρετείται βασικά η τουριστική κίνηση και από κει και πέρα κυριαρχεί η αδιαφορία για τις ανάγκες των Λευκαδιτών.

Γι’ αυτό και δεν γίνονται τα απαραίτητα έργα ώστε να υπάρχει ένα ασφαλές οδικό δίκτυο που να εξυπηρετεί τους κατοίκους. Γι’ αυτό και οι αγροτικοί δρόμοι που εξυπηρετούν τον κάτοικο, το μικροαγρότη, τον κτηνοτρόφο είναι παρατημένοι στην τύχη τους. Γι’ αυτό και υπάρχουν σημεία στην ορεινή Λευκάδα με κινδύνους από κατολισθήσεις και τη βροχή. Τα έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας δεν αποφέρουν κέρδη από την εκμετάλλευση ούτε σε αυτόν που θα τα κάνει ούτε και “φέρνουν τζίρο” στην οικονομία ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο. Γι’ αυτό το λόγο δεν είναι “επιλέξιμα”, όπως λέγεται, από την ΕΕ και τις περιφέρειες, δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες τους και δεν χρηματοδοτούνται (όπως, πχ, ο δρόμος της Λαγκάδας που συνδέει Αγ. Νικήτα με Σφακιώτες).

Όσον αφορά την χρηματοδότηση όποιος έχει εναρμονιστεί με αυτές τις επιλογές και είναι με την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε τη θεωρεί “ευλογία” ή τουλάχιστον αναγκαίο κακό που πρέπει να αξιοποιήσουμε ή να αντιμετωπίσουμε, δεν πρόκειται να συγκρουστεί για να εξασφαλίσει χρήματα για τις ανάγκες που έχει ο κόσμος στα χωριά ή στην πόλη.

          Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ο αγώνας, η πίεση και σύγκουση με την παραπάνω πολιτική που υλοποιείται για να στραφούν τα κονδύλια για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών (σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, χώρους για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, για δρόμους, έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, για ηλεκτροφωτισμό, ύδρευση, αποχέτευση κλπ.) και όχι για τα κέρδη των λίγων. Διαφωνούμε με την ανταποδοτική λειτουργία των δήμων και το “ίσωμα” που υπάρχει στους δημότες, να έρχονται δηλαδή οι λαϊκές οικογένειες αντιμέτωπες με δημοτικά τέλη “φουσκωμένα” που δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να μην υπάρχει η απαραίτητη κοινωνική προστασία.

          – Έχουν ευθύνη τα κόμματα που παρουσίαζαν την πολιτική της ΕΕ στην αγροτική παραγωγή (ΚΑΠ) ως σωτήρια για τους παραγωγούς, ενώ το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι αποτελούν σχέδια των μονοπωλίων (εμποροβιομήχανων και αυτών που συγκεντρώνουν την παραγωγή και τη γη) για την κερδοφορία τους. Έχουν ευθύνη γιατί οδήγησαν τους αγροπαραγωγούς, τους νέους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στην εγκατάλειψη καλλιεργιών και στην επιδείνωση της θέσης τους. Με αυτή την πολιτική ήρθαν αντιμέτωποι πολλοί κάτοικοι της ορεινής Λευκάδας, που άλλοι αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και άλλοι αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτή είναι και η βασική αιτία της εγκατάλειψης της υπαίθρου γενικότερα, της ορεινής Λευκάδας ειδικότερα.

          Η οριστική διέξοδος βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των καπιταλιστικών αγροτικών – κτηνοτροφικών εκμεταλλέυσεων, της γης, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου και στην άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών με την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

– στην ίδια ρότα της πολιτικής τους προσπάθησαν τα προηγούμενα χρόνια να λύσουν ακόμα και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Για όποιον θυμάται είχε τεθεί ως ζήτημα με βάση τη δημοσιοποίηση μιας μελέτης από το ΕΜΠ για λογαριασμό του Δήμου Λευκάδας με την οποία προτείνονταν για θέσεις δημιουργίας ΧΥΤΥ μια σειρά ακατάλληλες περιοχές στην ορεινή Λευκάδα, όπως ο Αμμόκαμπος που δικαιολογημένα συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της ορεινής Λευκάδας. Τα απορρίματα αντιμετωπίζονται ως ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια. Η κατεύθυνση που υπάρχει είναι η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ανταποδοτικότητα, δηλαδή φόρους στους δημότες, ενώ η ανακύκλωση και η προστασία του περιβάλλοντος πάνε περίπατο.

Το ΚΚΕ έχει αντιδράσει στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στους δήμους με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), με την ανταποδοτηκότητα και την αντιμετώπιση των απορρημάτων ως εμπόρευμα, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα.

Επίσης σε ό,τι αφορά τον τομέα της αποκομιδής, επιδιώκεται με κάθε μέσο να απαξιωθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας, προκειμένου να είναι εύκολη λεία για τους ιδιώτες. Ετσι, έλλειψη προσωπικού, συνταξιοδοτήσεις, απαρχαιωμένα μέσα (απορριμματοφόρα, σάρωθρα κ.ά.), ελαστικές σχέσεις εργασίας προκαλούν ένα εκρηκτικό μείγμα που δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες στους εργαζόμενους, ενώ δυσχαιρένει και την υπηρεσία αποκομιδής των απορρημάτων ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν βρίσκονται στο τουριστικό ενδιαφέρον των επιχειρηματιών.

              Η συνολική πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων, στερεών και υγρών από ενιαίο κρατικό φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Η λειτουργία θα γίνεται από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα παραπάνω, εξασφαλίζουν ότι το κέρδος δε μπει εμπόδιο στην επιστημονικά ορθή διαχείριση του προβλήματος, σε αντίθεση με ότι γίνεται τώρα, με τις γνωστές συνέπειες.

Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι:

Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση).

– Ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.

– Απαγόρευση της μεθόδου της καύσης. Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.

– Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα.

– Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου εθνικού – κεντρικού σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα. Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

              Έχουμε επισημάνει πολλές φορές, και με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση οξυμένων φάσεων του προβλήματος των απορριμάτων τηρώντας όλα τα επιστημονικά κριτήρια αλλά παίρνοντας υπόψη και τη γνώμη των κατοίκων.

ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΑ ΖΩΑ

              Όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης των ανεπιτήρητων ζώων θεωρούμε απαράδεκτο το ότι έχει γίνει “χρόνιο” πρόβλημα καταστρέφοντας καλλιέργειες των κατοίκων και θέτοντας και σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές με τροχαία ατυχήματα κ.ά. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στην ορεινή Λευκάδα μπήκαν μπροστά στο πρόβλημα συμμετέχοντας στην Συντονιστική Επιτροπή προκειμένου να πιεστεί η δημοτική αρχή να δώσει λύση το πρόβλημα. Φυσικά, για μια ακόμη φορά όλοι οι θεσμικοί φορείς του κράτους βαφτίστηκαν “αναρμόδιοι”, όπως επιτάσσει η “μόδα” της αντιλαϊκής διαχείρισης. Θεωρούμε και εμείς ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα διατηρείται λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και χωρίς τη λαϊκή πίεση κανένας αρμόδιος δεν πρόκειται να την αποκτήσει.

Καρσάνε και Καρσάνισσα.

              Το ΚΚΕ το ξέρεις καλά. Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από τον “μανδύα” του ανεξάρτητου, όπως κάνουν οι άλλοι. Σε τοπικό επίπεδο και ειδικά στο χωριό, αρκετοί συμπολίτες μας συγκινούνται από τη λεγόμενη “ακομμάτιστη” αντιμετώπιση των προβλημάτων επηρρεασμένοι, ίσως, από τη γενικότερη προπαγάνδα αγνοώντας την πολιτική ρίζα της υποχρηματοδότησης, του νομοθετικού πλαισίου. Φυσικά δεν εντάσσονται όλοι σε αυτή την κατηγορία. Ορισμένοι άλλοι, οι περισσότεροι στον αριθμό, θέλουν να κρύψουν τη συμφωνία τους με την πολιτική της υποχρηματοδότησης που τα κόμματά τους έχουν στηρίξει και υλοποιήσει, για αυτό και φοράν τη μάσκα του ανεξάρτητου. Εμείς είμαστε περήφανοι για την ιστορία και την πορεία που έχουμε με όλα τα λάθη και τις αδυναμίες μας. Αυτά τα αναγνωρίζουμε, δεν τα κρύβουμε, όπως επίσης δεχόμαστε και κάθε καλοπροαίρετη κριτική. Η δύναμη μας όμως εξαρτάται από τη δύναμη που θα μας δώσει ο ίδιος ο λαός, από αυτούς που θα συμπορευτούν μαζί μας στον αγώνα.

          Οι παραπάνω θέσεις μας θεωρούμε ότι μπορούν να δώσουν απάντηση στην ανάπτυξη της ορεινής Λευκάδας, γιατί εμείς θεωρούμε ανάπτυξη τη βελτίωση της ζωής του λαού. Η ανάπτυξη που επικαλούνται τα άλλα κόμματα και συνδυασμοί αναφέρονται στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συμφερόντων και σε κάτι ψίχουλα που μπορεί να πέσουν για το λαό. Γνωρίζεις καλά τι γίνεται σε περιοχές της Λευκάδας που είναι “αναπτυγμένες”, πως ζουν και δουλεύουν οι νέοι στον επισιτισμό, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στις οικοδομές, οι ιδιωτικοί υπάλλοιλοι στο εμπόριο, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι που έχει γίνει το μαγαζί το ίδιο το σπίτι τους για να αντέξουν και να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο.

Καρσάνε και Καρσάνισσα.

Γέννησε πολλές ηρωϊκές μορφές ο τόπος σου. Όμως και στο σήμερα σε καλούμε να σκεφτείς:

              – ποιο κόμμα ενδιαφέρεται και παλεύει περισσότερο για το μισθό σου, τη συνταξή σου, το εισόδημά σου που να ικανοποιεί τις ανάγκες σου, την κοινωνική προστασία κλπ.;

              – ποιο κόμμα λέει πιο ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι θα παλέψει και θα στηρίξει από την εκλεγμένη θέση, με τη δύναμη της λαϊκής ψήφου, τις λαϊκές ανάγκες, ότι θα έρθει σε σύγκρουση με την κεντρική πολιτική που θέλει συνεχώς θυσίες για τα κέρδη των μονοπωλίων και δεν θα κρύβεται όπως κάνουν άλλοι ότι τάχα δεν είναι στην “αρμοδιότητά” τους;

              – ποιο κόμμα αποτελεί συνεπή αντίπαλο της ναζιστικής – εγκληματικής Χρυσής Αυγής; Μόνο το ΚΚΕ αντιπαλεύει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που τρέφει το φασιστικό ρεύμα. Μόνο αυτό μπαίνει μπροστά για να απομονωθούν οι φασίστες από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.

          – ποιό κόμμα λέει το πιο ξεκάθαρο όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που την ωραιοποιούν, ωραιοποιώντας και τα βάσανα μας;

          Εμείς παλεύουμε για την Ευρώπη των λαών, για την Ευρώπη του σοσιαλισμού που στο επίκεντρό της θα έχει τον ίδιο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Σε καλούμε λοιπόν να κάνεις την πείρα σου πολιτικό κριτήριο, ενιαίο, και να στηρίξεις το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, τα ψηφοδέλτια στην περιφέρεια, στον δήμο και στις κοινοτικές εκλογές. Οι υποψήφιοι που κατεβαίνουν από την Καρυά με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι άνθρωποι που συμπορεύονται με το ΚΚΕ για όλους τους παραπάνω λόγους.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s