«Δελτίο Τύπου Βουλευτή Θανάση Καββαδά»

 

βουλη logo

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 15 Απριλίου 2019

Θανάσης Καββαδάς στον υπ. Υγείας:

«Από το παλαιό υποστελεχωμένο ΓΝ Λευκάδας

στο υποστελεχομένο Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας»

Το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, σε όλους τους κλάδους, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το νέο Νοσοκομείο, επισημαίνει ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας.

Ο βουλευτής παραθέτει αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Λευκάδας την παρούσα στιγμή λόγω ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, τονίζοντας ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα, αλλά αντίθετα λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων θα επιδεινωθεί.

Ειδικότερα ο κ. Καββαδάς αναφέρει ότι:

-Στην παθολογική κλινική υπηρετούν σήμερα μόνον δύο παθολόγοι ιατροί (ένας επικουρικός ιατρός έφυγε πριν από λίγες ημέρες) με αποτέλεσμα 10 ημέρες το μήνα να είναι αδύνατη η εφημερία, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία εκτός Λευκάδας. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στις 2,4,9 και 11 Απριλίου το νοσοκομείο λειτούργησε χωρίς εφημερία παθολόγου, ενώ τουλάχιστον πέντε περιστατικά διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία εκτός νομού. Αυτό το φαινόμενο θα συνεχίζεται όσο δεν υπάρχει και άλλος ιατρός να καλύπτει τις εφημερίες.

-Στη χειρουργική κλινική παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα με τις εφημερίες ενώ σε λίγες μέρες από σήμερα θα μείνουν στο νοσοκομείο μόνο δύο χειρουργοί, από τρεις που είναι σήμερα. Αντιληπτό νομίζω γίνεται το γεγονός ότι και στον τομέα αυτό θα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

-Στο μικροβιολογικό τμήμα συνταξιοδοτείται τους επόμενους μήνες ο ένας από τους τρεις υπηρετούντες μικροβιολόγους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ουσιαστικά θα υποβαθμιστεί η λειτουργία του τμήματος.

-Στο παιδιατρικό τμήμα υπηρετούν μόλις δύο παιδίατροι και οι εφημερίες καλύπτονται περιστασιακά από έναν τρίτο γιατρό που έρχεται από άλλο Κέντρο Υγείας και συγκεκριμένα από την Πρέβεζα, για να τις καλύψει!

-Το καρδιολογικό τμήμα με παρουσία τεσσάρων καρδιολόγων λειτουργεί υποτυπωδώς.

-Το τμήμα τεχνητού νεφρού θα μείνει με μια μόνο ιατρό νεφρολόγο (τη διευθύντρια) καθώς ο άλλος ιατρός θα αποχωρήσει για το νοσοκομείο Ιωαννίνων σε μόνιμη θέση. Αυτό σημαίνει ότι η μονάδα τεχνητού νεφρού κινδυνεύει να κλείσει. Σημειωτέων ότι για τη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού χρειάζονται 20-22 εφημερίες το μήνα για να εξυπηρετούνται 23 ασθενείς που έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης και όχι 7 εφημερίες που μπορεί να εξυπηρετήσει ένας μόνον ιατρός.

-Παράλληλα σε λίγες μέρες από σήμερα στο νοσοκομείο Λευκάδας θα μείνει μόνον ένας αναισθησιολόγος καθώς ένας επικουρικός αναχωρεί σε μόνιμη θέση στη Ζάκυνθο και ο άλλος συνταξιοδοτήθηκε.

Ο βουλευτής, σημειώνει ότι την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, τα οποία είναι άκρως ανησυχητικά για την προστασία της υγείας των πολιτών της Λευκάδας, η κυβέρνηση προετοιμάζεται, μετά από πολλές καθυστερήσεις και λίγο πριν τις εκλογές, να παραδώσει το νέο νοσοκομείο, χωρίς πρόβλεψη για προσλήψεις και νέες ειδικότητες, χωρίς οργανόγραμμα και χωρίς σαφές πλαίσιο λειτουργίας.

Μάλιστα αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μ.Ε.Θ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) στο νέο νοσοκομείο, η οποία ενώ είναι πλήρως εξοπλισμένη, δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη ειδικών ιατρών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει.

Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει καταρτιστεί οργανόγραμμα, σημειώνει ο κ. Καββαδάς, σημαίνει ότι το νέο νοσοκομείο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του υποστελεχωμένο και χωρίς τη δυνατότητα να ξεπεράσει τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζονται στο ΓΝ Λευκάδας. Τονίζει μάλιστα ότι εάν και εφόσον εγκριθούν νέες προσλήψεις, θα χρειαστούν, με βάση τους ρυθμούς του Δημοσίου, ενάμιση με δύο χρόνια για να στελεχωθεί, η Μ.Ε.Θ και άλλα τμήματα  με μόνιμο προσωπικό.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής, έχει καταθέσει δύο (2) σχετικές ερωτήσεις, για το εάν  και πότε θα καταρτισθεί το νέο οργανόγραμμα του καινούργιου νοσοκομείου (6012/31-05-2017 και 957/06-11-2017). Ωστόσο κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση από το υπουργείο στους πολίτες της Λευκάδας, οι οποίοι θα ένοιωθαν περισσότερο ασφαλής εάν γνώριζαν από επίσημα χείλη τις πραγματικές ανάγκες και τα μέτρα –εάν υπάρχουν- που έχει λάβει το υπουργείο για την εύρυθμη λειτουργία του νέου νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο όλων των ανωτέρω ο κ. Καββαδάς ερωτά τον υπουργό:

  1. Υπάρχει και αν ναι ποιος είναι ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου που πρόκειται να εγκαινιαστεί;
  2. Πόσοι ιατροί και ποίων ειδικοτήτων υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Λευκάδας.
  3. Ποιες είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, ποιες θα δημιουργηθούν εντός του έτους 2019 και ποιές έχουν προκηρυχθεί ώστε να πληρωθούν;
  4. Υπάρχει πρόβλεψη αναπλήρωσης των κενών που θα δημιουργηθούν μετά τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις ιατρών για μετάβαση σε άλλα νοσοκομεία σε μόνιμες θέσεις;
  5. Υπάρχει πρόβλεψη στελέχωσης του νέου νοσοκομείου με το ανάλογο νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό;
  6. Σκοπεύετε να «κόψετε την κορδέλα των εγκαινίων» του νέου κτιρίου του νοσοκομείου με ταυτόχρονη πλήρη λειτουργία ή θα αναμένουμε τη μεταφορά από το παλαιό και αν ναι πόσο θα διαρκέσει αυτό;
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s