«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

ΚΚΕ logo

Ανακοίνωση

για το πολυνομοσχέδιο – σκούπα του Υπουργείου Παιδείας

“ Λύκειο αρένα ανταγωνισμού – Πανεπιστήμια με τη βούλα της αγοράς ”

Αυτό είναι το σχέδιο κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Eίναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να φτιάξει ένα ακόμα πιο ταξικό σχολείο, ένα Λύκειο-φροντιστήριο, όπου θα γενικευτεί ένας ατελείωτος εξεταστικός μαραθώνιος και η όποια γενική μόρφωση θα σταματάει ουσιαστικά στην Α’ Λυκείου.

Το Λύκειο που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κοιτάει ακόμα περισσότερο τους μαθητές στην τσέπη, χωρίζοντας και κατηγοριοποιώντάς τους.

Όσο δε για την πάταξη της παραπαιδείας και τα χρήματα που δαπανά η -ρημαγμένη από τα απανωτά μνημόνια- λαϊκή οικογένεια, το ενδιαφέρον είναι εντελώς υποκριτικό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλες αλυσίδες φροντιστηρίων πανηγυρίζουν για τις προτάσεις της κυβέρνησης για το Λύκειο και βλέπουν νέα αύξηση της πελατείας τους. Άλλωστε, χρόνια τώρα, με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, δε λειτουργούν ουσιαστικά η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη στο δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο.

Με το νέο νομοσχέδιο-«σκούπα» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει για άλλη μια φορά φοιτητές και σπουδαστές, που αγωνιούν για τις σπουδές τους, τα πτυχία τους, τον κόπο και τα έξοδα που καταβάλουν για τη μόρφωσή τους.

Πιο συγκεκριμένα:

Σειρά έχουν τώρα πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη, όπου προχωρούν οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις και ιδρύσεις Τμημάτων, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «πανεπιστημιοποίησης» και με μοχλό τις επιταγές των επιχειρήσεων σε κάθε περιφέρεια και κλάδο.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η έμφαση που δίνεται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, όπου συγχωνεύονται τα ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το Διεθνές πανεπιστήμιο, όπως άλλωστε ήταν και εξαρχής, γίνεται πανεπιστήμιο – δούρειος ίππος για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων, με όρους ανταποδοτικότητας, με όρους «εσόδων – εξόδων». Σε αυτό το «πανεπιστήμιο» τα πάντα πωλούνται: προγράμματα σπουδών, έρευνα, ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης, μεταπτυχιακά και ο φοιτητής-πελάτης πρέπει να χώσει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει το εκπαιδευτικό προϊόν.

Προχωρά η κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, διευρύνεται ο διαχωρισμός σε «ενεργούς και μη ενεργούς» φοιτητές, σε μια μεγάλη γκάμα αποφοίτων με πτυχία πολλών ταχυτήτων στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο.

Προχωρά και βαθαίνει το κυνήγι προσόντων, απαξιώνεται εκ νέου το πτυχίο, με κολέγια και διετή προγράμματα να μπαίνουν και αυτά, ως νέες κατηγορίες, στο ίδιο επιστημονικό πεδίο. Απέναντι στο δίκαιο αίτημα των φοιτητών για την ύπαρξη ενός και μόνο πτυχίου, πανεπιστημιακού επιπέδου στο επιστημονικό αντικείμενο, όπως γίνεται με τις Σχολές Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η κυβέρνηση απαντά για άλλη μια φορά με επιτροπές και “επιτροπάτα”, που θα εξετάσουν τα ενδεχόμενα. Την κατάληξη και τα πορίσματα και αυτής της επιτροπής τα ξέρουμε ήδη: είναι ταγμένοι στην υπηρέτηση της πολιτικής που θέλει μεγάλη γκάμα πτυχίων, για να συμπιέζονται τα δικαιώματα όλων  προς τα κάτω.

Το ΚΚΕ καλεί όλη τη νεολαία, τους φοιτητές, τους μαθητές να απορρίψουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες.

Τα όνειρα και οι ανάγκες της νεολαίας δε χωρούν σε ένα σύστημα που ορθώνει ταξικούς φραγμούς, για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και μετατρέπει τα πτυχία σε “κορνίζες”.

Τα όνειρα και οι ανάγκες των νέων δε χωρούν στην πολιτική της ΕΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που μετατρέπουν τη μόρφωση σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και θέλουν τις γνώσεις και τις ικανότητες της νεολαίας φθηνά αναλώσιμα υλικά στο βωμό του κέρδους.

Με ισχυρό ΚΚΕ και δυνατούς αγώνες κάνουμε την πραγματική διαφορά. Δυναμώνουμε την πάλη για σπουδές και ζωή με δικαιώματα.

 

 9/4/2019 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s