To Nirikosnet συναντά τον Σύλλογο Καρσάνων Λευκάδας – Αθήνας http://nirikosnet.gr/

Kαρυά το κεφαλοχώρι της Ορεινής Λευκάδας, καταπράσινο…με χαρακτηριστικό του την φιλόξενη πλατεία του.. Οι αναμνήσεις μου πολλές όπως και η αγάπη μου για την Καρυά καθότι Καρσάνος ο μπαμπάς.

Με ιδιαίτερη λοιπόν χαρά φιλοξενώ στο Nirikosnet την Πρόεδρο του Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδας – Αθήνας κ. Όλγα Σταύρακα – Μιχαήλ η οποία θα μας μιλήσει για τον Σύλλογο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΣΑΝΩΝ ΛΕΥΚΑΔΟΣ – ΑΘΗΝΑΣ

Όλγα Σταύρακα-Μιχαήλ Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδος – Αθήνας

 • Τι ήταν αυτό που ώθησε τόσο εσάς όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να δραστηριοποιηθείτε ξανά σαν Σύλλογος , ο οποίος για κάποια χρόνια ήταν σε αδράνεια, πρακτικά υπολειτουργούσε.

Οι σύλλογοι και οι συλλογικότητες γενικά στην πορεία τους, περνούν περιόδους έντονης δράσης, ύφεσης έως και υπολειτουργίας. Οι λόγοι είναι άλλοτε υποκειμενικοί και άλλοτε αντικειμενικοί. Πολλές φορές ενυπάρχουν και οι δύο.

Ο Σύλλογος με τη είσοδο της χώρας στα μνημόνια αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα. Καταργήθηκε μια μικρή επιχορήγησή που έπαιρνε από τον ΟΠΑΠ και παράλληλα το Υπουργείο Τύπου κατήργησε την ατέλεια για την ταχυδρόμηση της έντυπης εφημερίδας του Συλλόγου, με αποτέλεσμα η έκδοση της εφημερίδας να είναι απαγορευτική και η επικοινωνία των μελών προβληματική.

Το 2014 ο Σύλλογος προχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Καρσάνικα Νέα” προσπαθώντας κάπως να λύσει το πρόβλημα. Παράλληλα έκανε παρεμβάσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούσαν την Καρυά (κλείσιμο του Δημοτικού σχολείου, κατάργηση του Αστυνομικού τμήματος Καρυάς, προσπάθεια δημιουργίας ΧΥΤΗ στον Αμμόκαμπο).

Χάθηκε όμως σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία με τα μέλη του.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι ο Σύλλογος υπολειτουργούσε και κινδύνευσε να οδηγηθεί στο πρωτοδικείο, με αποτέλεσμα την διάλυση του. Αυτό ήταν το έναυσμα και το στοίχημα.

Να διατηρηθεί ο Σύλλογος, να κάνει μια νέα αρχή και να συσπειρώσει τα μέλη του.

 • Είναι δύσκολο να λειτουργήσει αυτό; Εννοώ η επαναλειτουργία του Συλλόγου;

Φυσικά υπήρχαν δυσκολίες και τις γνωρίζαμε. Ίσως να αντιμετωπίζαμε θέμα εμπιστοσύνης και συσπείρωσης των μελών. Για αυτό το ΔΣ προχώρησε στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εφημερίδας και παράλληλα δημιούργησε στο Facebook την σελίδα του Συλλόγου και την ομάδα μελών και φίλων του Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδας – Αθήνας.

Η ανταπόκριση ήταν πραγματικά θεαματική, αρκεί να σας πω ότι αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει ξεπεράσει τα 1350 μέλη.

Εδώ θέλω να σας πω και χωρίς διάθεση τοπικισμού, ότι οι Καρσάνοι είμαστε αρκετά περήφανοι και έχουμε γερές παρακαταθήκες στον πολιτισμό και την συλλογικότητα.

Δεν θα αφήναμε λοιπόν τον Σύλλογο μας να διαλυθεί.

 • Θα ήθελα να μου πείτε τις σκέψεις σας για την πορεία του Συλλόγου.

Θα κινηθούμε γενικά σε τρεις άξονες :

 1. Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται, όταν ανακύπτουν προβλήματα που απασχολούν την Καρυά, με σκοπό να προσφέρουμε όποια βοήθεια μπορούμε.
 2. Θα επιδιώξουμε την στενή συνεργασία με τις συλλογικότητες και την τοπική κοινωνία της Καρυάς.
 3. Θα αναπτύξουμε πολιτιστική και πνευματική γενικά δράση με τα μέλη μας στην Αθήνα.

Η κύρια σκέψη όμως είναι η μαζικότητα του Συλλόγου και η δραστηριοποίηση των μελών του.

Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι οι συλλογικότητες δεν προχωρούν μόνο από τα διοικητικά συμβούλια αλλά κυρίως με την δραστηριότητα των μελών τους. Στόχος μας είναι στο τέλος της θητείας μας να παραδώσουμε ένα μαζικό και δραστήριο Σύλλογο.

 • Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις του συλλόγου σε σοβαρά θέματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με την Καρυά, θέλετε να μας πείτε δυο λόγια πάνω σε αυτό;

Έχουμε κάνει παρέμβαση στην Περιφέρεια για τον καθαρισμό του δρόμου Καρυά – Εξάνθεια-Δρυμώνα. Η ανταπόκριση της Περιφέρειας ήταν άμεση και ο δρόμος καθαρίστηκε σε λίγες μέρες. Παρεμβάσεις του Συλλόγου έγιναν για το θέμα των δρομολογίων του ΚΤΕΛ, για το σοβαρό θέμα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων και για την λειτουργία των Λυκειακών τάξεων του Γυμνάσιου Καρυάς.

 • Θέλετε να γίνεται πιο συγκεκριμένη με το θέμα του ΚΤΕΛ?

Για το θέμα αυτό μελετήσαμε τον νόμο που αφορά στην λειτουργία του ΚΤΕΛ, κάναμε παρέμβαση στην εποπτεύουσα αρχή του, που είναι η Περιφέρεια και το θέμα λύθηκε.

 • Θέλω να έρθουμε τώρα σε ένα μεγάλο πρόβλημα της Ορεινής Λευκάδας το οποίο έχει πάρει πολύ σοβαρές διαστάσεις, τα ανεπιτήρητα βοοειδή , η θέση και οι ενέργειες του Συλλόγου πάνω σε αυτό;

Μελετήσαμε το άρθρο 17 του ν.4056/2012 που αφορά στην ανεπιτήρητη βόσκηση. Κάναμε διάβημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πήραμε την πρωτοβουλία για κοινή συνάντηση (Συλλόγου, Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου) με τον Υπουργό. Στην συνάντηση κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και ζητήσαμε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Δυστυχώς με το νέο νομοσχέδιο που φέρνει στην Βουλή για ψήφιση το Υπουργείο, το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύνεται αλλά περιπλέκεται τόσο, ώστε να κάνει αδύνατη την λύση του.

Οι θέσεις του Συλλόγου οι οποίες έχουν κατατεθεί και στην ηλεκτρονική διαβούλευση για το νέο σχέδιο νόμου είναι :

α) Τα ζώα χωρίς σήμανση να περισυλλέγονται και να κατάσχονται

β) Πάγωμα των επιδοτήσεων στους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες κτηνοτρόφους.

γ) Αναισθητοποίηση των προς περισυλλογή ζώων με επιτήρηση κτηνίατρου.

δ) Ο έλεγχος της ανεπιτήρητης βόσκησης να ανατεθεί στην αγροφυλακή (Δασική Υπηρεσία)

ε) Δημιουργία κτηνοτροφικής μονάδας για την φύλαξη και την φροντίδα των περισυλλεγμένων ζώων.

Την ανακοίνωση μας και τις προτάσεις μας συμπεριέλαβε στην αναφορά του προς τον Υπουργό ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς.

 • Μιλήστε μας λίγο για τα ΚΑΡΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ την εφημερίδα του Συλλόγου καθώς και τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα που έχει στην διάθεση του ο Σύλλογος .

Όπως σας είπα αναβαθμίσαμε τα “Καρσάνικα Νέα”. Δημιουργήσαμε στο Facebook την σελίδα “Σύλλογος Καρσάνων Λευκάδας – Αθήνας” και την ομάδα “Ομάδα μελών και φίλων του Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδας – Αθήνας” τα οποία πηγαίνουν πολύ καλά.

 • Έχετε στο μυαλό σας να κάνετε κάποιες δράσεις σαν Σύλλογος στην Καρυά;

Θα δημιουργήσουμε εθελοντική ομάδα στην Αθήνα για την αντιμετώπιση εκτάκτων φαινομένων (σεισμοί, πυρκαγιές, πρώτες βοήθειες κλπ.).

Η ομάδα θα εκπαιδευτεί από τους αντίστοιχους φορείς και θα είναι σε ετοιμότητα ειδικά τους θερινούς μήνες για να επέμβει σε όποιο έκτακτο γεγονός συμβεί στην Καρυά.

Θα προτείνουμε να δημιουργηθεί αντίστοιχη ομάδα στην Καρυά ώστε να έχουμε κοινή δράση. Ακόμα οι ομάδες αυτές θα λειτουργούν και για την πρόληψη πυρκαγιών.

Θα μεταφέρουμε στην Καρυά την μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνουμε στην Αθήνα για να τιμήσουμε τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου.

Σχεδιάζουμε εκδηλώσεις που θα αφορούν στη ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση κλπ. σε συνεργασία πάντα με την τοπική κοινωνία.

Στην συνάντηση που έχουμε με τα μέλη του Συλλόγου την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στην έδρα μας Γερανίου 41, ένα κομμάτι της συζήτησης θα αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

 • Πως μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας όποιος Καρσάνος θέλει, ο οποίος κατοικεί στην Αθήνα;

Μέσα από τα mail των Καρσάνικων Νέων, της σελίδας και της ομάδας στο Facebook τα οποία είναι όλα δημοσία. Τα μέλη που δεν έχουν διαδικτυακή πρόσβαση με επιστολή προς την έδρα μας και στο τηλέφωνο : 6977706474.

 • Κλείνοντας αυτή την κουβέντα μας θα ήθελα να μου κάνετε μία αναφορά στις δράσεις του Συλλόγου (εκδηλώσεις κλπ.) που έχετε προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα εδώ στην Αθήνα.

Ξεκινάμε με την μεγάλη εκδήλωση για τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου.

Ιδρύουμε Θεατρικό εργαστήρι.

Διοργανώνουμε εκδρομή.

Στις αρχές του 2019 θα κάνουμε συνεστίαση και κοπή πίτας.

Οργάνωση αιμοδοσίας για να στηριχθεί η τράπεζα αίματος της Καρυάς.

Ευχαριστώ πολύ κ. Σταύρακα

Εγώ σας ευχαριστώ εκ μέρους του Συλλόγου.

ΚΑΤΩΠΟΔΗ ΡΩΞΑΝΗ

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s